Icon-feather-arrow-leftGo back

Leef bewuster, zelfs als je geen tijd hebt om te mediteren

17 dingen te doen om meer mindful te zijn op een normale dag

Voor de meesten van ons voelt het alsof ons leven alleen maar drukker wordt. We rennen constant van hot naar her om de taken op onze to-do lijsten af te strepen. En tijdens die zeldzame momenten dat we wel kunnen ontspannen, willen we het liefst gewoon uitzonen en tv kijken of een uurtje extra slaap pakken. Dit maakt het lastig om wat tijd voor jezelf te vinden en te mediteren. Maar je hebt niet per se meer tijd nodig om op het heden af te stemmen.

be more mindful on an average day, meer mindful
Leestijd: 2 minuten |

Hieronder hebben we een aantal hele simpele dingen op een rijtje gezet die je kunt doen om meer mindful te zijn op een normale dag – zonder dat je daar tijd voor hoeft vrij te maken.

Wat je kunt doen om meer mindful te zijn op een normale dag  

#1. Wanneer je ’s ochtends je eerste kop koffie zet, neem dan een paar seconden de tijd om de vers gemalen bonen te ruiken.

#2. Werp je ook altijd even een blik in de spiegel voordat je de deur uitgaat? Dit keer vertel je jezelf wat je vandaag gaat bereiken. Zeg het met overtuiging! De kracht van manifestatie mag zeker niet onderschat worden.

#3. Zodra je buiten staat, sta dan even stil en snuif de frisse lucht op.

#4. Kijk naar de lucht. Is het bewolkt? Geef die grijstint een naam. Het kan een andere tint zijn dan gisteren of morgen. Als het helder is, geef dan die blauwtint een naam.

#5. Glimlach tegen een vreemdeling (alleen… niet op een creepy manier).

#6. Als je langs een bakkerij loopt, blijf dan even staan om de geur van vers gebakken brood op te snuiven.

#7. Als je een trap oploopt, vertraag dan en observeer wat je doet. Voel je welke spieren het meeste werk doen? Is er een trapleuning, en zo ja, maak je daar gebruik van? Hoe maken je voetzolen contact met de treden? Ben je buiten adem zodra je boven komt?

#8. Wanneer je de neiging voelt om te snacken, doe dan eerst even een check-in bij jezelf. Waarom wil je iets eten nu? Heb je daadwerkelijk honger? Weinig energie? Is het stress-eten? Of zou het kunnen dat het gewoon uit verveling is?

#9. Herinner jezelf er vandaag ten minste één keer aan om je schouders en kaken te ontspannen. Dit zijn de twee delen van het lichaam waar we vaak de meeste spanning vasthouden.

#10. Neem gedurende de dag een moment om even alleen te zijn, al is het maar een toiletpauze. Benut dat moment van afzondering om bij jezelf in te checken.

#11. Observeer het weer in de namiddag. Hoe is het nu vergeleken met vanochtend, toen je de kleur van de lucht een naam gaf? Probeer meer zintuigen te gebruiken dan alleen je ogen. Kun je de temperatuur inschatten?

#12. Focus op je zintuigen als je de afwas doet. Het geluid van het stromende water, het gevoel van je warme en natte handen, de geur van het afwasmiddel.

#13. Herinner jezelf eraan om mindful te eten. Doe rustig aan. Neem de tijd om te eten te kauwen en besteedt aandacht aan geuren, smaken en texturen voordat je een hap doorslikt.

#14. Wanneer je ’s avonds je tanden poetst, laat je gedachten dan niet afdwalen zoals je zo vaak doet. Focus op de smaak van je tandpasta, het schuim in je mond, de bewegingen van je hand. Krijgen die achterste kiezen de aandacht die ze verdienen?

#15. Steek een kaars aan. Neem een paar seconden om naar het flikkeren van de vlam te kijken.

#16. Wees aandachtig wanneer je je uitkleedt. Wat trek je als eerst uit? Hoe voelen de materialen van je kleding tegen je huid? Herinnert de geur van je kleren je aan wat je die dag hebt gedaan? Waar laat je je sokken?

#17. Zodra je in bed ligt, haal je een paar keer langzaam en diep adem. Elke keer dat je uitademt, stel je jezelf voor dat je alle dingen die gedurende de dag een negatieve impact op je hadden uitademt. De kans is groot dat je binnen no time in dromenland bent.

Recommended Posts