Icon-feather-arrow-leftGo back

Je relatie met voedsel

5 tips voor mindful eten

Gedachteloos eten is iets dat heel veel voorkomt in onze moderne maatschappij. Het is tevens een van de oorzaken die bijdragen aan een ongezonde levensstijl en overgewicht. Mindful leren eten kan echter best een uitdaging zijn. Neem nu de bekende rozijn-oefening, die veel wordt gebruikt bij mindfulness-cursussen voor beginners. Niet iedereen heeft het geduld om vijf minuten lang over een rozijntje na te denken. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om jezelf mindful eten aan te wennen en je relatie met voedsel (en jezelf) te veranderen. We hebben een aantal eenvoudige tips voor je op een rijtje gezet.

mindful-eten-980x875-1
Leestijd: 3 minuten |

Zo begin je met mindful eten:

#1. Geef je lichaam de kans om je hersenen bij te houden
Je lichaam verstuurt pas zo’n 20 minuten nadat je genoeg hebt gegeten, het signaal dat het verzadigd is. Dat is de reden dat we vaak (onbewust) te veel eten. Dus als je rustiger leert eten, kun je je lichaam de kans geven om je te vertellen wanneer het vol zit. Dat betekent dat je gewoon moet gaan zitten om te eten, in plaats van onderweg snel nog even wat naar binnen te schuiven. Kauw je eten vaker voordat je het doorslikt. Leg je bestek even neer tussen je happen. Als je wat meer de tijd neemt voor je maaltijden en luistert naar de signalen van je lichaam, zul je merken dat je automatisch minder gaat eten.

#2. Weet waarom je eet
Veel te vaak eten we niet omdat we fysiek behoefte hebben aan eten, maar als reactie op bepaalde emotionele signalen. Denk bijvoorbeeld aan stress, verveling, frustratie of somberheid. Dus vraag jezelf af als je iets te eten wilt pakken: reageer je op een emotionele of op een fysieke behoefte? Luister naar je lichaam. Knort je maag? Heb je weinig energie? Voel je je een beetje licht in je hoofd? Dát zijn de hongersignalen waar je naar moet luisteren. Niet je emotionele signalen, ongeacht hoe hard ze schreeuwen.

#3. Cultiveer een mindful keuken
Gedachteloos eten gaat vaak gepaard met door de keuken lopen, in de kasten snuffelen en op willekeurige tijden en plekken eten. Natuurlijk hoef je niet élke hap te plannen. Maar het is wel belangrijk om proactief na te denken over je maaltijden en tussendoortjes. Dat gaat makkelijk in een mindful keuken, waarbij je nadenkt over wat voor eten je in huis haalt en waar je het bewaart. Je hoort vaak genoeg het advies dat je geen boodschappen moet gaan doen als je honger hebt. Dat is helemaal waar, maar het gaat verder dan dat. Wist je dat mensen die spinazie of bloemkool aanschaffen eerder geneigd zijn om daarna alcohol, snoep of ijs te halen? Alsof het kopen van groenten een soort van freecard is om je winkelmandje aan te vullen met junkfood. Denk daar eens over na. En als je thuiskomt van de supermarkt en je boodschappen opbergt, zorg dat gezonde producten binnen handbereik liggen. En mocht je willen zondigen (wat best af en toe mag!), zorg dan dat die producten uit het zicht liggen.

#5. Denk na over waar je eten vandaan komt
Veel van ons denken staan niet stil bij waar ons eten vandaan komt. We kijken niet verder dan de verpakking in de supermarkt. Maar probeer de volgende keer dat je een bord eten voor je neus krijgt, eens te bedenken waar je eten vandaag komt, in plaats van alleen naar het eindproduct te kijken. Wat is er allemaal mee gebeurd voordat het op je bord terecht kwam? Waar komen de ingrediënten vandaan? Hoe zijn ze geplant, bewaterd, geoogst, bewerkt, vervoerd en verpakt? Door hier af en toe eens over na te denken ga je meer mindful eten. Ook wordt het makkelijker om duurzamere en gezondere keuzes te maken in de supermarkt.

#6. Richt je aandacht op je bord
Je hebt het vast weleens meegemaakt: je gaat naar de bioscoop en nog voordat de film begonnen is vraag je al wie al je popcorn heeft opgegeten. Als je erover nadenkt, doen we dit eigenlijk heel vaak. We eten onze lunch op terwijl we op onze telefoon zitten, en ons avondeten voor de tv. Maar als je afgeleid bent, is het heel moeilijk om te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Probeer daarom ook af en toe gewoon eens te eten. Alleen te eten, zonder beeldschermen of andere afleidingen, behalve degenen in je gezelschap. Dat is mindful eten: in het moment, met je aandacht bij je bord.

Recommended Posts