Icon-feather-arrow-leftGo back

In solitude the mind gains strength and learns to lean upon itself - Laurence Sterne

Zo vind je comfort in alleen zijn

Als hypergevoelige introvert vind ik het heerlijk om alleen te zijn. Sterker nog, ik heb voldoende tijd alleen nodig om goed te functioneren. Maar er zijn ook mensen die veel moeite hebben om alleen te zijn. Ik krijg vaak vragen zoals: “Wordt je niet gek van dat thuiswerken?” en “Verveel je je niet in je eentje?”

comfort in solitude, comfort in alleen zijn
Leestijd: 3 minuten |

Hieronder heb ik een aantal tips op een rijtje gezet voor mensen die worstelen met alleen zijn. Met deze rustgevende activiteiten kun je leren om comfort in alleen zijn te vinden – zelfs als je de neiging hebt om angstig te worden als je niemand om je heen hebt.

Probeer deze ontspannende activiteiten en leer om comfort in alleen zijn te vinden

#1. Ontwikkel een ochtendroutine

Degenen die het niet gewend zijn om alleen te zijn hebben vaak moeite om ‘dingen gedaan te krijgen’ – vaak vanwege het (plotselinge) gebrek aan sociale controle. Ik zou zeker aanraden om een ochtendroutine voor jezelf te ontwikkelen. Het is helemaal aan jou hoe je die invult. Het beste is om elke dag rond dezelfde tijd op te staan. Op die manier train je je circadiaanse ritme, wat je slaapkwaliteit ten goede komt. Misschien vind je het fijn om je eerste bak koffie mee naar buiten te nemen en te luisteren naar de geluiden van de ontwakende wereld. Maak een to-do lijstje. Zet een intentie voor de dag. Kijk wat voor jou werkt en wat niet. Zijn er bepaalde taken die je elke dag moet doen, zoals de hond uitlaten, de kat voeren of je werkmails checken? Probeer die taken dan in je ochtendroutine te verwerken. Als je ze al vroeg uit de weg hebt, kun je ze namelijk voor de rest van de dag loslaten. Dat helpt ook om je stress te verlagen en meer ruimte in je hoofd te creëren.

#2. Stretch dagelijks

Persoonlijk vind ik het heerlijk om ’s ochtends te stretchen. Het helpt om fysiek goed wakker te worden en mijn dag rustig op te starten. Er zijn ook mensen die er meer baat bij hebben om het later op de dag of voor bedtijd te doen. Hoe dan ook, het is zeker aan te raden om elke dag even te stretchen. Dit is een geweldige manier om je geest met je lichaam te verbinden, je spieren te activeren en opgebouwde spanningen los te laten – zeker wanneer je leert om met je ademhaling te bewegen. Maak je niet druk over flexibiliteit of rekoefeningen die je niet kunt uitvoeren. Er is niemand die je ziet, dus niemand om je te veroordelen. Het gaat allemaal om waar jij je beter door voelt.

#3. Maak een wandeling

Zelfs op luie dagen is het belangrijk om een frisse neus te halen, al is het maar voor 10 minuten. Probeer in het najaar in de winter om tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags even naar buiten te gaan, of in elk geval als het nog licht is. Dit kan een enorm verschil maken voor je stemming en energieniveau, zeker als je last hebt van een winterdipje of Seasonal Affective Disorder (SAD). Je hebt er nog meer profijt van als je er een mindful wandeling van maakt. Dit is een van de beste dingen die je kunt doen om comfort in alleen zijn te vinden.

#4. Ruim op

Opruimen betekent vaak dat het eerst erger moet worden voordat het beter wordt. Als er dan ook nog iemand in de weg loopt maakt dat het er niet makkelijker is. Daarom is opruimen perfect om te doen als je alleen bent! Maar probeer het niet allemaal tegelijk te doen; kies één ding uit (bijvoorbeeld je kledingkast of je voorraadkast) en focus daarop. De klus klaren zal je zeker een dopamine boost geven. Daarbij helpt een schone en opgeruimde leefomgeving om je stress te verlagen en draagt het bij aan je welzijn. Als je tijd over hebt, kun je ook een eigen mindfulness hoekje inrichten.

#5. Reflecteer op je doelen

Tijd alleen is ook een mooi moment om op je doelen te reflecteren. Pak er een notitieboek en een pen bij en schrijf op wat je op de lange termijn wilt bereiken op verschillende vlakken van je leven. Vervolgens breek die je doelen op in kleinere, concrete stappen. Maak ook een lijstje van de voortgang die je al hebt geboekt en reflecteer op de dingen die beter kunnen.

#6. Probeer een klankbad

Kijk op internet of er misschien wellness centra in de buurt zijn waar je deel kunt nemen aan een klankbad. Dit is een bijzonder ontspannende activiteit die perfect is om in je eentje te doen. Een klankbad is een meeslepende, therapeutische ervaring waarbij gebruik wordt gemaakt van geluiden om je lichaam en geest tot rust te brengen.

#7. Maak tijd voor self-care

Self-care is vaak een van de dingen die naar de achtergrond verdwijnen als we in gezelschap van anderen zijn. Des te meer reden om de tijd die je alleen doorbrengt te benutten om jezelf wat TLC te geven. Bereid een at-home spa-avondje voor jezelf voor. Ga lekker lang in bad, neem een gezichtsmasker, knip je nagels, geef jezelf een pedicure en masseer jezelf met je favoriete lichaamsolie. Tegen de tijd dat je gaat slapen ben je helemaal warm en ontspannen. En met een beetje geluk slaap je als een roos.

Recommended Posts