Icon-feather-arrow-leftGo back

Wanneer rust je nu écht uit?

De verloren kunst van Ware Rust

Denk er eens over na: wat doe je eigenlijk als je pauze neemt? Ben je bezig op je computer of je telefoon? Dat is namelijk hoe de meeste mensen hun breaks doorbrengen. En als je aan het einde van je werkdag klaar bent, wat doe je dan? Jaag je door om de laatste huishoudelijke taken van je to-do lijst af te strepen? Check je je e-mails, scroll je door social media feeds, lees je het nieuws? Waarschijnlijk wel. Dat brengt ons tot de vraag: wanneer rust je nu écht uit? En dan heb ik het niet alleen over lichamelijke rust, maar over geestelijke rust. Dat is iets wat we allemaal nodig hebben: Ware Rust.

Leestijd: 2 minuten |

Met hersenloos vermaak rust je niet echt uit

Betrap je jezelf er regelmatig op dat je na je werk toevlucht zoekt in je smartphone, laptop of televisie voor hersenloos vermaak? Je bent de enige niet. Het voelt als hetgeen dat je wilt doen als je vrij bent. Maar vergis je niet, je komt bij dit soort activiteiten niet echt tot rust. Wees eens eerlijk, hoe voel je jezelf daarna? Waarschijnlijk nog steeds uitgeput. Het gebrek aan Ware Rust waar we in deze maatschappij allemaal mee te maken hebben, is niet zonder gevolgen. Het creëert een staat van zijn waarin we nooit echt energiek zijn. Nooit volledig aanwezig. Nooit volledig bewust. Steeds vaker ervaren we een gebrek aan energie en verbinding in onze relaties. Misschien is dit niet volledig op jou van toepassing, maar je zult jezelf er ongetwijfeld in meer of mindere mate in herkennen. Toch is het mogelijk om die verloren kunst van Ware Rust terug te vinden.

4 tips om Ware Rust terug te vinden
Hieronder een aantal manieren waarop je kunt uitrusten om echt even tot jezelf te komen en jezelf weer op te laden.

#1. Even helemaal niets doen.
Ga liggen, sluit je ogen en doe niets. Misschien resulteert dit in een middagdutje. Misschien in een beetje doezelen. Misschien in een beetje mediteren. Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je gewoon even helemaal niets doet.

#2. Laat je smartphone eens thuis.
Ga eens een keer de deur uit zonder elektronische apparaten. Dus geen smartphone, maar ook geen tablet, smartwatch of mp3-speler. In het begin lijkt dat misschien een beetje eng. Maar op deze manier creëer je fysieke en mentale ruimte om echt even tot jezelf te komen en te genieten van de dingen om je heen.

#3. Wees je volledig bewust van de simpelste activiteiten.
Kies een eenvoudige activiteit, zoals bijvoorbeeld een kop thee drinken. Wanneer je dat doet, zorg dan dat je je volledig bewust bent van elk moment. Dat je echt aanwezig bent. De kans is groot dat je automatisch aan werk gaat denken, maar dit moment draait om niets anders dan simpelweg thee drinken. Genieten van de ervaring. Probeer het ook eens met andere activiteiten, zoals een bad nemen, een stukje wandelen, muziek maken of schilderen.

#4. Ontspan samen met iemand anders.
Dit is het makkelijkste met iemand waarbij je je volledig op je gemak voelt. Je hoeft niet per se met elkaar te praten. Je kunt ook gewoon lekker samen liggen. Knuffelen mag ook. Het gaat erom dat je samen (n)iets doet waardoor jullie je kunnen ontspannen en jullie band sterker wordt.

Tot slot
Echt uitrusten is het makkelijkste te realiseren als je iets heel simpels doet. Dat kan van alles zijn, zolang dat maar het enige is dat je doet en je je volledige aandacht op die ene activiteit richt. Gun jezelf elke dag een paar momentjes van Ware Rust. Je zult merken dat je het harder nodig hebt dan je dacht.

Recommended Posts