Icon-feather-arrow-leftGo back

3 tips

Storm in je hoofd? 3 tips voor een kalme geest

Het begint op het moment dat ik wakker word. Een opkomende storm. Terwijl mijn geest zich met grof geweld losrukt uit een chaotisch dromenland, word ik overspoeld door vloedgolf aan gedachten. Het liedje dat ik iemand de dag ervoor slechts twee seconden lang had horen neuriën, blèrt op volume 11 door mijn hoofd. Ik probeer het te sussen, want als ik tussen mijn wimpers door gluur zie ik dat het nog geen licht is buiten. Ik wil zo graag nog even slapen. Maar ik weet dat het zinloos is, want de storm wint al aan kracht. Het duurt misschien een minuut voordat ‘ie op windkracht 10 zit. Op het moment dat de storm is uitgegroeid tot een orkaan, geef ik het op. Ik kan maar beter opstaan, want slapen gaat toch niet meer lukken.

Leestijd: 2 minuten |

Altijd storm in je hoofd

Ik check de tijd; het is 05:22. Ik hoef nooit een wekker te zetten, want ik werk vanuit huis en bepaal mijn eigen tijden. Maar dit is hoe ik bijna elke dag wakker word. Ik heb ADD, dus ik heb altijd storm in mijn hoofd. In tegenstelling tot bij mensen met ADHD, uit de drukte zich bij mij niet fysiek. Je ziet het niet aan me af, maar vanbinnen gaat het alle kanten op. Ontspannen gaat ons nu eenmaal niet zo makkelijk af als de meeste mensen. Voor ons is het niet fysieke ontspanning dat niet de grootste uitdaging vormt, maar mentale ontspanning. Het zijn overigens niet alleen ADD’ers maar ook overdenkers, drukmakers en perfectionisten die hier last van kunnen hebben. Wil je niets liever dan die storm in je hoofd laten liggen? Een kalme geest? Dat kun je jezelf leren.

3 tips voor een kalme geest

#1. Creëer rust in je omgeving
Je fysieke omgeving heeft een enorme impact op je mentale toestand. Ik merk dat heel sterk. Als ik in een rommelige ruimte ben, dan gaat de storm veel harder tekeer dan wanneer ik thuis ben en alles netjes heb opgeruimd en georganiseerd. Neem dus elke dag even de tijd om een vredige omgeving voor jezelf te creëren. Als je ergens anders bent moet je het loslaten; het is niet aan jou om andermans huis op te ruimen. Maar je thuis moet je heiligdom zijn, je veilige plekje. Zowel fysiek als mentaal. Zorg daarom voor orde. Je zult merken dat het ook in je hoofd een stuk rustiger wordt.

#2. Zoek een creatieve uitlaatklep
Het is voor iedereen belangrijk om een creatieve uitlaatklep te hebben. Maar als je altijd storm in je hoofd hebt, is het pure noodzaak. Toen ik klein was had ik voor mezelf al een trucje ontwikkeld om me te kunnen concentreren op school: tekenen. Zolang ik maar kon tekenen, was in prima in staat om me op de les te concentreren. Natuurlijk werd dat eeuwige geteken van me anders opgevat door de docenten; zij dachten dat ik niet op zat te letten! Op een gegeven moment mocht ik geen papier meer op mijn tafeltje hebben. Weet je wat ik deed? Ik tekende gewoon verder op mijn armen. Tegenwoordig heb ik er nog een uitlaatklep bij: muziek. Als ik ergens mee zit, schrijf ik er een nummer over. Zo verwerk ik het. Als je iets hebt gevonden waar je helemaal in opgaat, dan kan dat je helpen om je geest te kalmeren.

#3. Schrijf elke avond je gedachten op
Als je altijd storm in je hoofd hebt, is ’s avonds in slaap komen waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen. Een goede manier om je geest te kalmeren voor je naar bed gaat, is om simpelweg alles dat op dat moment door je hoofd jaagt op te schrijven. Alle to-do’s, alle zorgen, alle e-mails waar je nog op moet reageren, alle mensen die je nog zou terugbellen, alle boodschappen die je nog moet doen. Stel jezelf tijdens het opschrijven voor dat je al die dingen letterlijk uit je hoofd haalt en op dat papier zet. Je kunt niets vergeten, want je hebt alles opgeschreven. Je mag er morgen mee aan de slag. Maar nu even niet. Nu slapen.

Recommended Posts