Icon-feather-arrow-leftGo back

Mindfulness

Soms moet je toegeven aan de afleiding

Een significant deel van de artikelen die er over mindfulness te vinden zijn, draaien om het elimineren van afleidingen. Afleidingen zoals binnenkomende berichtjes, telefoontjes, mailtjes en social media notificaties. Dat zijn immers zaken die je belemmeren bij het ‘leven in het moment’. Daarnaast heb je ook andere afleidingen: je eigen gedachten. Je zorgen, je gepieker, je overdenken, je zelfkritiek. Toegegeven, daar heb ik soms meer last van dan van de ‘elektronische’ afleidingen. Op zulke momenten vraag ik mezelf af: ”Ik heb hier al zo veel over geschreven. Ik heb de tools om ermee om te gaan. Waarom gebruik ik die dan niet?” Maar weet je, afleidingen zijn niet altijd slecht. Soms moet je gewoon toegeven aan de afleiding.

Leestijd: 2 minuten |

Je bewust zijn van de afleiding

Wanneer je je bezighoudt met bewuster leven en mindfulness, dan is het bewust zijn van de afleiding onderdeel van het werk. Het gaat niet zozeer om het elimineren van alle afleidingen waar je mee geconfronteerd wordt; het gaat erom dat je je ervan bewust bent wanneer je op een zijspoor terecht komt (idealiter zonder jezelf te veroordelen). Vervolgens kun je je bewust heroriënteren – en dat doe je net zo vaak tot het vanzelf gaat. En zelfs dan zal het nog oefening vergen, want je leven verandert constant, en je gedachten, emoties en afleidingen dus ook.

Je ‘emotionele stijl’
In zijn boek The Emotional Life of Your Brain schreef Richard Davidson dat emotionele signalen niet alleen alomtegenwoordig zijn in onze levens en omgevingen, maar dat het ook sterke afleidingen zijn, afleidingen die ons vaak belemmeren in ons vermogen om taken te voltooien en kalm te blijven. Met andere woorden, emoties beïnvloeden ons concentratievermogen. Davidson dat concentratievermogen als onze ‘emotionele stijl’. Die bepaalt hoe we op onze ervaringen reageren.

In stressvolle en onzekere tijden neigt de emotionele stijl van veel mensen richting het ‘afgeleide’ uiteinde van het aandachtsspectrum. Dit herken je vast wel; in zulke periodes lijkt er altijd iets (corona?) te zijn dat je aandacht afleidt van hetgeen dat zich vlak voor je neus bevindt (je werk?). En dus heb je iets nodig dat je helpt om kalm te blijven en vanaf het zijspoor weer terug op het hoofdspoor te komen. Soms zijn een paar keer diep ademhalen of het herhalen van een mantra alles dat je nodig hebt. Maar soms moet je gewoon even toegeven aan die afleiding.

Toegeven aan de afleiding
Juist door toe te geven aan de afleiding, kun je je focus daarna weer hervinden. Het herinnert je namelijk aan het ‘waarom’, aan de reden waarom je dit allemaal doet. Het kan zijn dat je onderbewustzijn je iets wil vertellen. Dan moet je wel bereid zijn om even te pauzeren en daarnaar te luisteren. Misschien verloopt datgeen wat je daarna doet dan wel nog beter, heeft het meer betekenis, meer intentie, als je de afleiding de aandacht geeft die het verdiend.

Recommended Posts