Icon-feather-arrow-leftGo back

MINDFULNESS

Mindful eten: het gaat er niet om wát je eet, maar hóe je eet

Tegenwoordig zijn onze dagen druk, hebben we veel te doen en doen we dingen vaak gehaast. Dit geldt ook voor voeding. Na het eten heb je weleens last van klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, maagzuur of boeren. We denken dat het aan het eten ligt, maar het gaat er niet om wát je eet, maar hóe je eet. De onderstaande tips helpen jou om bewuster om te gaan met voeding en balans te vinden in de dag.

mindful eten
Leestijd: 3 minuten |

5 tips voor mindful eten:

1. Eten totdat je verzadigd bent, niet vol
We hebben vaak de neiging om te eten totdat we vol zijn. Maar wanneer je te veel eet kan onze spijsvertering niet goed functioneren. Het eten wordt niet goed verteerd, waardoor we last kunnen krijgen van buikpijn, maagzuur, boeren of andere klachten. Het is beter om verzadigd te zijn. Vaak ben je dan voor driekwart vol en kan je lichaam het voedsel op een betere manier verwerken. Wanneer je rustig eet, ben je sneller verzadigd.

2. Neem de tijd
Wist je dat de hersenen pas na 20 minuten een seintje krijgen dat je voedsel binnenkrijgt? Het lichaam heeft de tijd nodig om te weten dat we vol zitten. Wanneer je mindful eet, dan ben je bewuster van de hoeveelheden dat je eet. Dit kun je heel simpel doen door kleinere hapjes te nemen, het eten in kleinere stukjes te snijden en de mond helemaal leeg te maken voordat je een nieuwe hap neemt.

Daarnaast is het van belang dat je de tijd neemt om het eten te kauwen. Je zal merken dat je ‘echte’ smaken kan onderscheiden van oppervlakkige smaken. Hierdoor verlang je automatisch naar gezondere voeding en haalt daar meer plezier uit. Het rustig eten draagt ook bij aan het voorkomen van klachten.

3. Eet zonder afleidingen
Het komt vaak voor dat we iets anders aan het doen zijn terwijl we aan het eten zijn. We eten even snel tussendoor, zijn nog aan het werk achter de laptop, kijken tv of zijn bezig met onze smartphone. Als je gedachteloos aan het eten bent dan heb je vaak de neiging om te snel en te veel te eten. Je weet niet in hoeverre je nog honger hebt en waar jouw lichaam behoefte aan heeft.

Zorg ervoor dat je geen afleidingen om je heen hebt en echt de tijd neemt om te eten. Een dag is al druk genoeg dus zorg ervoor dat je een moment rust pakt. Dit is perfect als je gaat eten. Eten in een kalme omgeving zorgt ervoor dat je het eten en de dingen om je heen meer gaat waarderen. Zo kun je de rest van de dag er weer tegenaan. Daarnaast is de smaakbeleving intenser en kun je meer genieten van de momenten dat je gaat eten.

3. Eet wanneer je honger hebt.
Er wordt aanbevolen om minimaal drie uur niet te eten tussen iedere maaltijd. Zo kan jouw lichaam de maaltijd goed verwerken. Soms denk je dat je honger hebt, maar probeer dan eens iets te drinken. We verwarren honger weleens voor dorst. Probeer ook snacken zoveel mogelijk te vermijden. Snacken zorgt ervoor dat het lichaam voortdurend bezig is met het verteren van voedsel en krijgt zo geen rust.

4. Beweeg na het eten
Ga niet na het eten gelijk op de bank zitten of liggen. Het lichaam krijg dan niet de ruimte om het voedsel te verwerken. Ga in plaats daarvan een stukje wandelen of doe iets anders, maar ga niet direct zitten of liggen na een maaltijd.

5. Let op wat en voornamelijk hoeveel je drinkt
Het is onverstandig om grote hoeveelheden water tot je te nemen tijdens maaltijden. De spijsvertering kan hierdoor vertragen. Water verstoort namelijk het proces van het verteren. Dit kan ook een oorzaak zijn van eventuele klachten. Als je toch iets wil drinken zorg er dan voor dat je een klein glas water drinkt en neem kleine slokjes. Vermijd het drinken van frisdranken en ijskoude dranken.

Tot slot, als het een dagje niet lukt dan is dit echt niet het einde van de wereld. Ieder stapje naar bewustzijn is al heel goed. Iedere dag is anders en dat is het leven. En mindful eten is een toevoeging aan jouw eetpatroon, je geniet meer en besteed aandacht aan wat je doet.

Recommended Posts