Icon-feather-arrow-leftGo back

Leven in het nu

Mindful als een kat in 7 stappen

Over het algemeen ben ik kalm en georganiseerd, maar soms heb ik zo’n dag waarop ik me de hele tijd gejaagd voel. Terwijl ik struikel over de zooi die ik eigenlijk de vorige dag had moeten opruimen probeer ik nog snel een kop koffie te zetten. Voordat mijn opdrachtgever me belt voor een Skype overleg, hoor ik de dringende toon van een stroom aan binnenkomende mailtjes, die worden overstemd door het schelle gepiep van de wasmachine die aangeeft klaar te zijn. De adrenaline giert inmiddels door mijn lijf. En dan zie ik Freya op haar favoriete schapenvachtje liggen, precies in een straaltje zon. Ze ligt, zoals ze altijd doet als ze helemaal ontspannen is, op haar rug. Ik negeer alles om me heen en loop naar haar toe. Haar ogen gaan een stukje open en ze begint gelijk te spinnen als ze me ziet. Wat ik wel niet over zou hebben om zo’n zorgeloos leven in het nu te leiden. Waarom kan ik niet zo mindful zijn als een kat?

Leestijd: 3 minuten |

Waarom we een voorbeeld kunnen nemen aan katten

#1. Sluit je ogen.
Hoe vaak neem jij gedurende de dag een pauze om je ogen even dicht te doen, zonder de intentie om in slaap te vallen? Katten doen dit heel vaak. Probeer het gewoon eens. Sluit je ogen voor een minuut of twee. Dit helpt je om afleidingen te blokkeren en je beter te concentreren.

#2. Spits je oren.
Zelfs als katten hun ogen dicht hebben zijn ze heel alert. Hun oren draaien als kleine radars terwijl ze luisteren naar de geluiden in hun omgeving. Als je een kat zo ziet zitten, ontspannen en zich tegelijkertijd bewust van het hier en nu, dan kun je niet anders dan denken dat hij een meester in mindfulness is.

#2. Spits je oren.
Zelfs als katten hun ogen dicht hebben zijn ze heel alert. Hun oren draaien als kleine radars terwijl ze luisteren naar de geluiden in hun omgeving. Als je een kat zo ziet zitten, ontspannen en zich tegelijkertijd bewust van het hier en nu, dan kun je niet anders dan denken dat hij een meester in mindfulness is.

#3. Doe niets.
De momenten waarop katten het makkelijk laten lijken om mindful te zijn, is wanneer ze schijnbaar helemaal niets doen. Ze zitten in stilte, genietend van het moment. In onze gejaagde maatschappij wordt niets doen vaak als tijdverspilling beschouwd. Maar het is in feite een vorm van mindfulness die ons toestaat een ‘mentale break’ te nemen. De meest succesvolle mensen werken vaak door korte ‘salvo’s’ van productiviteit, afgewisseld door korte pauzes die ook wel ‘ongestructureerde downtime’ worden genoemd.

#4. Haal adem.
Neem eens de tijd om te zien hoe een kat ademhaalt, en focus je vervolgens op je eigen ademhaling. Voel hoe de lucht je longen in gaat, wat er gebeurt als je uitademt. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een diepe en bewuste ademhaling het zenuwstelsel kalmeert.

#5. Vergeet multitasken.
Als je met een kat speelt, dan zal zijn aandacht (mits je het juiste speeltje gebruikt) onverdeeld zijn. Is een kat bijvoorbeeld geobsedeerd door een specifiek touwtje, kijk dan eens wat er gebeurd als je dat touwtje over de grond trekt. De kat zal zich volledig op het touwtje focussen. Terwijl jij aan dat touwtje trekt, ben je waarschijnlijk met nog allemaal andere dingen bezig – je luistert naar het geluid van de televisie die aan staat, denkt aan wat je morgen allemaal moet doen, of ergert je aan die krakende vloerplank. Dat multitasken, hoe onschuldig het in dit geval ook mag lijken, kan tot stress en angst leiden.

#6. Stretch.
Ik kan er ontzettend van genieten als ik mijn katten zich zie uitrekken. En als ik de tijd neem om mijn yogamat uit te rollen om zelf wat rek- en strekwerk te doen, doen de poezels vrijwel altijd met me mee. Echt waar, ze vechten bijna om een plekje op de mat! Ik weet niet waarom. Misschien voelen ze dat ik ontspan als ik yoga doe en willen ze daar graag bij zijn, of misschien herkennen ze zichzelf in die stretches. Hoe dan ook, als wij mensen net zo vaak en grondig zouden stretchen als katten, zouden we een stuk beter in ons vel zitten.

#7. Leer overal te chillen.
Waar ontspan jij het makkelijkste? Waarschijnlijk thuis in je eigen bed. Ik raak zelf altijd erg snel overprikkeld als ik ergens anders ben. Maar kijk eens naar een kat. Die kan overal wel een plekje vinden om even een tukje te doen. Niet dat wij overal te pas en te onpas moeten gaan slapen; het gaat meer om het vinden van een fysieke en mentale rust, ongeacht waar je bent. Ook op dat gebied kunnen we iets van katten leren.

Recommended Posts