Icon-feather-arrow-leftGo back

Meditatie

Hoe maak je van mediteren een gewoonte?

Je weet misschien wel waarom het zo moeilijk is om in het moment te leven. Mediteren is een van de meest krachtige en tegelijkertijd simpele gewoontes die je jezelf kunt aanleren om meer in het nu te leven. Je kunt het overal en altijd doen, en je profiteert meteen van een heleboel voordelen. Dat kun je niet van alle gewoontes zeggen! Maar hoe maak je nu van mediteren een gewoonte?

Leestijd: 2 minuten |

Zo maak je van mediteren een gewoonte

#1. Begin met 2 minuten per dag
Je zou kunnen proberen om een half uur per dag te gaan mediteren. Maar dit is geen test om te zien hoe goed je in je meditatie kunt blijven. Dat lukt je vast wel, maar de kans dat je het volhoudt is kleiner. Wat je wilt is van mediteren een gewoonte maken, een routine. En dat lukt het beste wanneer je begint met 2 minuten per dag. Als je dit 7 dagen achter elkaar volhoudt, dan kun je van die 2 minuten 5 minuten maken. Als dat 14 dagen lukt, maak je er 10 minuten van. Lukt dat een maand lang? Dan kun je geleidelijk aan verder opbouwen. Alleen als je dat zelf wilt, natuurlijk.

#2. Kies een tijd en een trigger.
Je hoeft geen exacte tijd te kiezen. Maar de trigger moet wel iets zijn dat je sowieso al dagelijks doet. Je zou de 2 minuten meditatie bijvoorbeeld kunnen inplannen wanneer je ’s ochtends het koffiezetapparaat hebt aangezet, nadat je je tanden hebt gepoetst, of wanneer je ’s avonds in bed kruipt. Ben je bang dat je het vergeet? Stel dan gewoon een herinnering in op je telefoon.

#3. Zoek een rustig plekje op.
Vaak gaat mediteren het beste als het nog vroeg in de ochtend is. Dan kun je die tijd voor jezelf nemen, nog voordat de rest van je huishouden wakker wordt en begint met herrie maken. Misschien vindt je het prettiger om een rustig plekje op te zoeken in het park of op het strand. Het maakt niet uit waar je mediteert, zolang je maar een paar minuten kunt zitten zonder dat je gestoord wordt.

#4. Zorg dat je comfortabel zit.
Maak je vooral niet druk om wat je draagt, waar je op zit en hoe je zit. Veel mensen vinden het fijn om op de grond in kleermakerszit te zitten. Als je niet zo flexibel bent, vindt je het misschien prettiger om op een kussen te zitten, met je rug tegen de muur. Maar misschien zit je wel liever op je bed of op de bank. Het maakt niet uit hoe, zolang je maar comfortabel zit.

#5. Focus op je ademhaling.
Ga rechtop zitten, maar wel ontspannen. Je kunt je ogen dicht doen, maar je mag ze ook open houden als je dat prettiger vindt. Zolang je maar een zachte focus hebt – het is niet de bedoeling dat je met je blik een gat in de vloer brandt. Adem in door je neus en probeer de lucht die je inademt te volgen door je luchtpijp, je longen in. Doe hetzelfde als je uitademt. Probeer de focus op je ademhaling te houden. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, stuur ze dan rustig weer terug naar je ademhaling. Je kunt ook je ademhaling tellen als dat helpt: één, adem in. Twee, adem uit. Drie, adem in. Vier, adem uit. Begin opnieuw als je bij tien bent. Herhaal dit gedurende 2 minuten. Je zult merken dat het elke dag beter gaat.

Tot slot
Meer is het niet. Het is heel simpel. Maar je moet wel zorgen dat je het dagelijks 2 minuten doet, elke dag na dezelfde trigger. Men zegt dat het 21 dagen duurt om een gewoonte te vormen. Dus als het je lukt om een maand lang elke dag 2 minuten te mediteren, dan heb je van mediteren een gewoonte gemaakt.

Recommended Posts