Icon-feather-arrow-leftGo back

Genieten van het nu

7 tips om te beginnen met leven in het heden

Je weet misschien wel waarom het zo moeilijk is om in het moment te leven. Het zit in ons instinct om naar het verleden terug te grijpen (zodat we van onze ervaringen kunnen leren) en om te anticiperen op de toekomst (zodat we kunnen overleven). Toch is het belangrijk te werken aan het loslaten van verleden en toekomst. Leven in het heden betekent dat je je niet meer zo druk maakt over wat er in het verleden gebeurd is, of vreest voor wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het betekent dat je met volle overgave kunt genieten van het nu. Met dat doel in gedachten hebben we 7 tips op een rijtje gezet om te beginnen met leven in het heden.

Leestijd: 2 minuten |

Leven in het heden: 7 tips

#1. Minimaliseer
Het principe van minimalisme helpt ons om te leven in het heden. Een van de belangrijkste aspecten van het minimalisme is simpelweg het verwijderen van dingen die je niet nodig hebt. Het weggooien, doneren of verkopen van spullen die je associeert met slechte herinneringen kan heel bevrijdend zijn en je helpen om gebeurtenissen uit het verleden los te laten. En zodra het verleden zijn grip op je verliest, kun je écht gaan leven in het heden.

#2. Lach
Elke dag biedt oneindig veel mogelijkheden. Er zijn natuurlijk veel dingen in het leven die je niet kunt controleren, maar wat je wel kunt doen is simpelweg je dag beginnen met een lach. Wees optimistisch en maak dat je intentie. Hoe langer je dit doet, hoe vanzelfsprekender het wordt.

#3. Waardeer
Stel je voor dat Vandaag een schitterend meer is. Wat doe je daar dan mee? Je springt erin! Zuig zoveel mogelijk van Vandaag op als je kunt – alles dat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Waardeer deze dingen. We hebben elke dag de kans om in dat schitterende meer te springen, maar vaak blijven we een beetje op de kant zitten staren. En dat terwijl dat meer zoveel te bieden heeft.

#4. Vergeef
Als je rancune of boosheid voelt jegens iemand vanwege iets dat hij of zij je in het verleden heeft aangedaan, probeer dat dan los te laten. Het is soms heel moeilijk om te vergeven, maar vergeven is niet hetzelfde als vergeten. Bovendien heb je alleen jezelf ermee als je die gebeurtenis met je meesleurt naar het nu. Het mag dan de schuld van de ander zijn, maar toestaan dat de gebeurtenis jouw stemming vandaag beïnvloed, dat is helemaal aan jou.

#5. Geniet
Er zijn zoveel mensen die hun baan haten. Natuurlijk, je moet geld verdienen om te leven. Maar als gedurende de werkweek alleen maar aan het overleven bent en je dus in feite alleen maar naar het weekend toeleeft, dan verspil je dus 5 van de 7 dagen in een week. Dat is 71% van je leven! Heb je ook een hekel aan je werk, dan heb je twee opties: een nieuwe baan zoeken die je écht leuk vindt, of je binnen je huidige carriere focussen op iets waar je wel van kunt genieten.

#6. Droom
Durf groot te dromen! Maak plannen voor de toekomst. En laat dat je motivatie zijn om hard te werken in het heden – zo kun je die dromen namelijk realiseren. Dromen over de toekomst is alleen productief als je dit combineert met vandaag actie ondernemen.

#7. Overwin
Verslavingen houden je gegijzeld. Ze belemmeren je. Ze weerhouden je ervan om een compleet vrij leven te leiden en halen de focus van het nu weg. Dus zoek hulp, neem de stappen die je moet nemen en zorg dat je verslavingen geen invloed meer hebben op je leven.

Je kunt maar een moment tegelijk beleven. Dan kan dat moment maar beter het heden zijn.

Recommended Posts