Icon-feather-arrow-leftGo back

5 tips

In het moment leren leven: 5 tips

In het moment leven maakt je leven mooier. Maar hoe doe je dat precies? Vaak is het gewoon een kwestie van oefenen. Met deze 5 simpele tips kan ook jij in het moment leren leven.

Leestijd: 2 minuten |

Ook jij kunt in het moment leren leven

#1. Schakel uit.
Je hoeft echt niet altijd bereikbaar te zijn. Wen jezelf aan om je smartphone of tablet op stil te zetten en niet altijd meteen te reageren als er een bericht binnenkomt. Als je het grootste deel van de dag op een computer werkt, plan dan tijden in om het apparaat een tijdje uit te zetten zodat je je op andere dingen kunt richten. Altijd maar bereikbaar zijn betekent dat je vaak gestoord wordt. Veel mensen zijn vrijwel constant gestrest over binnenkomende informatie en overgeleverd aan de veeleisende behoeften van anderen.

#2. Ga vaker naar buiten.
Veel van ons zitten het grootste deel van de dag opgesloten in huizen, kantoren, auto’s en treinen. We nemen nauwelijks nog de tijd om naar buiten te gaan. En als we dat wel doen, dan zijn we ons aan het haasten of aan de telefoon. Neem in plaats daarvan eens de tijd om (liefst zonder mobiel) naar buiten te gaan en écht de natuur te observeren. Snuif de frisse lucht op, voel de wind door je haren, de zon op je huid. Geniet van de kalmte van water en groen. Sport buiten wanneer je kunt, of zoek andere outdoor activiteiten die je leuk vindt.

#3. Focus op mensen.
Veel te vaak brengen we tijd door met familie en vrienden, zonder dat er echt bij zijn. We zitten in dezelfde ruimte, maar zijn afgeleid door smartphones en televisies. We horen elkaar praten, maar luisteren doen we niet echt. Niemand is hier immuun voor. Maar met een bewuste inspanning kun je jezelf even afsluiten voor de buitenwereld, en gewoon aanwezig zijn in het gezelschap van anderen. Dat betekent ook dat zelfs een korte tijd die je doorbrengt met vrienden of familie, veel meer voldoening zal geven. Het stelt je ook in staat om veel effectiever gebruik te maken van je tijd. Je kunt echt contact maken met mensen, in plaats van alleen in dezelfde ruimte te zijn.

#4. Zoek plezier in alles.
Dit heeft te maken met in het moment leren leven, alleen ga je nog een stapje verder. Ongeacht waar je mee bezig bent, zorg dat je bewust bent – en probeer de plezierige aspecten van een activiteit te vinden. Neem nu bijvoorbeeld afwassen. In plaats van het te zien als een saaie klus die je zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben, kun je er ook de tijd voor nemen. Voel de sensatie van het warme water op je handen, luister naar de zeepbelletjes die stukspatten. Pas dit ook toe op de was opvouwen. Ga ervoor zitten, laat de kleding door je handen glijden. Ruik de geur van de wasverzachter, voel de structuur van elke stof. Probeer de plezierige aspecten van elke klus te waarderen. Het leven is zoveel beter als je leert om van jouw momenten te genieten. Hoe triviaal ze ook lijken.

#5. Vergeet multitasken.
Wil je in het moment leren leven, probeer dan niet om altijd maar te multitasken. Doe eens het tegenovergestelde: singletasken! Concentreer je op één ding tegelijk. Voel je de drang om over te schakelen naar andere taken? Haal dan diep adem en stuur je focus weer naar waar je mee bezig was. Dit is uiteindelijk veel efficiënter en zal tot betere prestaties leiden.

Recommended Posts