Icon-feather-arrow-leftGo back

Kalmeer

Zo doe je een geïsoleerde body scan – van alleen je rechterhand

Body scanning is een methode die je kan helpen om je meer bewust te worden van je eigen lijf. Daarnaast wordt het geregeld gebruikt om zowel lichaam als geest te kalmeren. Een volledige body scan neemt wel wat tijd in beslag. Maar je hoeft niet per se je hele lichaam te scannen. Een geïsoleerde body scan, waarbij je alleen je rechterhand scant, is zeer geschikt voor wie net begint met body scanning. Bovendien is het een prima methode om in slechts enkele minuten te kalmeren en aandacht naar het nu te brengen. Hieronder leggen we uit hoe je een geïsoleerde body scan van je rechterhand uitvoert.

Leestijd: 2 minuten |

Een geïsoleerde body scan van je rechterhand in 6 stappen.

Stap 1:
Ga zitten en zorg dat je armen en benen niet gekruist zijn; een comfortabele fauteuil leent zich erg goed voor deze oefening. Sluit je ogen. Adem in door je neus en vervolgens langzaam uit door je mond, alsof je een kaarsje uitblaast in slow-motion. Nu begin je heel bewust je lichaam te ontspannen, terwijl je rustig op je eigen tempo blijft ademhalen.

Stap 2:
Leg je handen met de handpalmen naar beneden op je benen. Breng je aandacht naar je rechterhand toe. Voel de lucht aan de bovenkant van je hand, de temperatuur, de textuur van het oppervlak onder je handpalm. Wordt je bewust van alles dat je voelt rondom je hand.

Stap 3:
Breng je aandacht naar je pink terwijl je je ogen gesloten houdt. Probeer bewust de spieren in die vinger te ontspannen. Hoe recht ligt je vinger? Hoe voelen je vingergewrichten? Je vingernagel? Is er iets dat je opvalt?

Stap 4:
Vervolgens breng je je aandacht naar je ringvinger. Ook deze probeer je heel bewust te ontspannen door in gedachten de botten, pezen en spieren in die vinger af te gaan. Daarna ga je verder met je middelvinger, je wijsvinger en je duim.

Stap 5:
Als je alle vingers aan je rechterhand hebt gehad, breng je je focus naar de bovenkant van je hand, naar de zijkant, naar je handpalm en tot slot naar je pols.

Stap 6:
Vergelijk nu je rechterhand met je linkerhand? Voel je verschil? Is er iets anders aan het gewicht, de sensaties, de temperatuur?

Tot slot:
Een geïsoleerde body scan van je rechterhand is een uitstekende manier om je lichaam en geest binnen een paar minuten tijd te kalmeren. Vanuit die kalmte zijn er geen grenzen aan wat je kunt bereiken. Dan kun je écht beginnen met leven in het heden. En mocht je ermee verder willen gaan, kun je de hierboven beschreven scantechniek toepassen op de rest van je lijf, waarbij je van beneden naar boven werkt.

Recommended Posts