Icon-feather-arrow-leftGo back

Thuiswerken

Thuis mediteren tijdens corona – zo doe je dat

Thuis mediteren is een van de beste manieren om te vertragen, tot jezelf te komen en te ontstressen. Het probleem is dat thuis voor velen nu niet bepaald de meest rustige plek is; door corona werken veel mensen vanuit huis, en veel kinderen volgen online lessen. Thuis is niet langer alleen thuis: het is ook een kantoor, een klaslokaal, een speelplaats en een restaurant. Toch is thuis mediteren mogelijk. Sterker nog, in een periode van zoveel angst, chaos en onzekerheid is het zeker aan te raden om elke dag een moment de tijd te nemen en in je mentale gezondheid en welzijn te investeren. Maar hoe pak je dat nu aan, thuis mediteren tijdens corona?

Leestijd: 2 minuten |

Thuis mediteren tijdens corona – zo doe je dat

#1. Wees creatief met waar je mediteert.
Het vinden van ‘een plekje voor jezelf’ zal voor wie niet alleen woont misschien wel de grootste uitdaging zijn, nu gezinsleden en huisgenoten zo vaak thuis zijn. Maar met een beetje creativiteit moet je een heel eind kunnen komen. Wellicht kun je je even terugtrekken in je slaapkamer, of op zolder een fijn plekje voor jezelf maken. Er zijn ook mensen die naar de badkamer of de auto ontsnappen voor een sessie. Je hebt niet veel ruimte nodig, zolang je maar comfortabel kunt zitten en je niet gestoord wordt. Zoek een plek die werkt voor jou.

#2. Doe het stapje voor stapje.
Begin met drie minuten per dag. Probeer zeker de eerste week niets te veranderen aan hoe je je voelt. Dat kost tijd en bovendien consistentie. Maak gewoon gebruik van die tijd om tot jezelf te komen. Geef jezelf de kans om te wennen aan simpelweg ‘zijn’.

#3. Experimenteer met verschillende ‘ankers’.
Een anker is een tool die je gebruikt om je op te concentreren. Dat helpt je om, op de momenten dat je gedachten afdwalen, terug te komen naar waar je wilt zijn. Een van de meest gebruikte ankers is je ademhaling – handig, want die heb je altijd bij je. Je kunt je concentreren op je ademhaling zoals die van nature is, of verschillende ademhalingstechnieken proberen. Dat gezegd kan elk van je zintuigen als anker fungeren. Zo kun je mediteren door te luisteren naar een bepaald geluid om je omgeving, of ergens naar kijken. Voel je vrij om een anker te zoeken dat voor jou goed werkt.

#4. Maak je niet druk.
Je hebt niets nodig voor thuis mediteren. Je hoeft geen dure meditatie-kussens aan te schaffen. Je hoeft jezelf niet te omringen met mystieke kristallen of wierook. Je hoeft jezelf ook niet in een pretzel op te kunnen vouwen. Het enige dat je hoeft te doen is een paar minuten voor jezelf nemen en je concentreren op je anker. De rest komt vanzelf.

Recommended Posts