Icon-feather-arrow-leftGo back

Dit kun je altijd en overal doen

Breng jezelf naar het Nu in 3 simpele stappen

“Be at least as interested in what goes on inside you as what happens outside. If you get the inside right, the outside will fall into place.” – Eckhart Tolle

Bring yourself back to the Now in 3 easy steps, Breng jezelf naar het Nu in 3 simpele stappen
Leestijd: 2 minuten |

Als je dit leest, dan ga ik ervan uit dat je openstaat voor een leven waarin je meer in het heden leeft. Maar oude gewoontes kunnen lastig te doorbreken zijn, en onze maatschappij is nu eenmaal heel veeleisend. Daarbij kan mindfulness een vrij subjectief concept zijn, waardoor je het misschien lastig vindt om te bepalen waar je moet beginnen. Wij willen je graag op weg helpen. Hieronder staan drie simpele stappen die je altijd en overal kunt volgen om jezelf terug te brengen naar het Nu.

Zo breng je jezelf naar het Nu

Stap 1: Neem de rol van Observator aan

De eerste stap om jezelf naar het Nu te brengen is om de Observator van je eigen geest te worden. Neem een minuut de tijd om te ontdekken wat het is dat je voelt en denkt. De uitdaging is om dit te doen zonder te oordelen. Stel dat je merkt dat je gedachten steeds teruggaan naar die opmerking die je collega op het werk laatst maakte. Veroordeel jezelf niet om het feit dat je eraan denkt. Duw de gedachte niet weg. Maar laat jezelf er ook niet door meesleuren. Observeer alleen, en accepteer dat de gedachte er is.

Stap 2: Kom uit je eigen hoofd en focus op je lichaam

Voor de tweede stap wil ik je vragen om je aandacht van je gedachten naar je lichaam te brengen en je te concentreren op hoe het voelt. Als je merkt dat je steeds wordt afgeleid door je eigen gepieker, kan het lastig zijn om met je lijf te verbinden. In dat geval kun je het beste beginnen met focussen op je ademhaling. Elke keer dat je gedachten af beginnen te dwalen, stuur je ze rustig terug naar je ademhaling. Als je dit oefent zal het steeds makkelijker worden om die focus naar je lichaam te verleggen. Het gevolg is dat je lichaam vanzelf jouw anker naar het Nu wordt.

Stap 3: Stop met verzetten en geef je over

Nadat je een minuut of twee bent bezig geweest met het observeren van je gedachten en het verbinden met je lichaam, neem je een bewust besluit om je niet langer te verzetten. Laat alle negatieve gedachten en gevoelens los en accepteer de dingen die je simpelweg niet kunt veranderen. Daarna geef je je over aan het Nu. Hou in gedachten dat er geen goede of foute manier is om dit te doen. Het feit dat je het doet is genoeg.

Tot slot

De eerste paar keren dat je deze drie stappen doorloopt, zul je wellicht geen bevredigend effect ervaren. Sterker nog, het kan extreem frustrerend voelen. Maar op den duur zal het terugbrengen van jezelf naar het Nu een tweede natuur worden, en ga je de vruchten van de oefening plukken.

Geen tijd om te mediteren? Benut deze 5 dagelijkse routines voor mindfulness
 

Recommended Posts