Icon-feather-arrow-leftGo back

Singletasken

Zo maak je de switch van multitasken naar singletasken

Wil je weten of je met singletasken echt beter en productiever presteert dan met multitasken? Er is maar één manier om daar achter te komen. De onderstaande tips zijn een goed begin voor de switch van multitasken naar singletasken.

Leestijd: 2 minuten |

Zo maak je de switch van multitasken naar singletasken

#1. Maak een hoofdlijst.
Je hebt een to-do lijstje in je telefoon, de kalender die in de keuken hangt, en er liggen meerdere Post-its verspreid door je huis. Maar het is onmogelijk om prioriteiten te stellen als je geen overzicht hebt van alles dat je moet doen. Dus verzamel al je lijstjes en voeg ze samen in een hoofdlijst. Daar voeg je ook alle dingen aan toe die nog in je hoofd zitten en verantwoordelijk zijn voor die knoop in je maag. Dikke kans dat het maken – en bijhouden! – van zo’n hoofdlijst veel voldoening geeft. Het kan zelfs helpen om stress en angst te reduceren.

#2. Leer prioriteiten stellen.
Als je eenmaal je hoofdlijst gemaakt hebt, is het tijd om prioriteiten te stellen. Wees daarbij eerlijk tegen jezelf! Is #6 op de lijst echt zo belangrijk? En is #1 echt urgent? Als je moeite hebt met prioriteiten stellen, kun je de Eisenhower Matrix methode gebruiken. Dat werkt als volgt:

Eerst doen: De urgente taken die zo snel mogelijk gedaan moeten worden (vandaag dus).
Later doen: Deze taken kunnen uitgesteld worden. Zorg wel dat je ze alvast inplant.
Delegeren: Deze taken besteedt je uit aan iemand anders.
Elimineren: Deze taken zijn niet belangrijk en kunnen van de lijst gehaald worden.

#3. Plan tijdblokken in om je op één taak te focussen.
De taken die vandaag moeten gebeuren, plan je in een tijdblok van 1 of 2 uur. Denk erom, je wilt singletasken! Dus tijdens dat tijdblok werk je alleen maar aan die ene taak. Bij de start van een tijdblok zet je alle onnodige technologie uit. Doe de deur dicht. Zet desnoods een noise cancelling koptelefoon op. Kortom, die wat er nodig is om ongewenste afleidingen te verwijderen. Je zult merken dat je dan veel meer gedaan krijgt en dat je betere prestaties levert.

#4. Ga vaker de natuur in.
Het is niet de bedoeling dat je hele dag alleen maar uit tijdblokken bestaat. Je moet jezelf ook de mogelijkheid geven om te ontspannen en je geest open te stellen voor creatieve gedachten. Een van de beste manieren om dat te doen is door simpelweg even de natuur in te gaan. In onze drukke, door technologie beheerste levens verliezen we de gevoeligheid om naar onze innerlijke zelf te luisteren en de vaardigheid om te vertragen. Door regelmatig even alles achter je te laten en de natuur in te gaan, kun je jezelf weer opladen.

Recommended Posts