Icon-feather-arrow-leftGo back

Het is een mooie manier om bewuster te zijn - zelfs als niemand het kan lezen.

Mindfulness & schrijven met je niet-dominante hand

Zoals je waarschijnlijk wel weet is journaling een uitstekende manier om mindfulness te beoefenen. Niet alleen omdat het helpt om je gedachten op een rijtje te zetten, maar ook omdat het je stimuleert om te focussen op wat je écht denkt en voelt, in plaats van hoe je jezelf naar de buitenwereld presenteert.

writing with your non-dominant hand, schrijven met je niet-dominante hand
Leestijd: 2 minuten |

Er is een methode die kan helpen om meer focus en intentie te krijgen. Heb je weleens geprobeerd om te schrijven met je niet-dominante hand?

Hoe schrijven met je niet-dominante hand kan helpen om bewuster te zijn

Net zoals mediteren ons leert om met intentie te ademen, kan journaling met je niet-dominante hand ons leren om met intentie te schrijven. Ik weet wat je denkt. Dat wordt een onleesbare bende, nietwaar? Maar dat is helemaal oké! Het gaat namelijk niet zozeer om het schrijven zelf. Het gaat meer om het feit dat je daadwerkelijk moeite moet doen om een woord (of iets dat daarop lijkt) op papier te krijgen. Tenzij je tweehandig bent (ambidextrie is de term die gebruikt wordt voor de weinige mensen die weinig tot geen voorkeur hebben om iets met een hand of de andere te doen) zal het behoorlijk lastig zijn om te schrijven met de hand die je normaal gesproken niet gebruikt om te schrijven. Dit zal er ongetwijfeld toe leiden dat je bedachtzamer bent over wat je precies opschrijft – en naar de oorsprong van je gedachten en gevoelens gaat. Het resultaat mag er dan misschien niet netjes uitzien, maar de achterliggende betekenis zal op een dieper niveau resoneren.

Een goede manier om hiermee te beginnen is door een rustig plekje op te zoeken en jezelf een vraag te stellen. Het kan een vraag zijn zoals “Wat is mijn grootste angst met betrekking tot mijn carrière?” of “Wat is één ding dat ik graag wil verbeteren aan mijn interpersoonlijke relaties?” of iets compleet anders. Probeer het antwoord op te schrijven met je non-dominante hand.

Tot slot

Het maakt niet echt uit waar je tijdens deze oefening op besluit te focussen. De toegevoegde waarde van het schrijven met je niet-dominante hand zit hem vooral in het creëren van een tijd en ruimte waar je niet anders kunt dan vertragen en doelbewust bezig moet zijn. Beschouw het als een manier om met behulp van mindfulness uit je comfort zone te komen. Het is een uitstekende oefening om meer intentie in je leven te brengen – zelfs als niemand het kan lezen.

Recommended Posts