Icon-feather-arrow-leftGo back

Het is een ervaring met zowel individuele als collectieve voordelen

Waarom samen mediteren het proberen waard is

Het eerste feestje waar ik heen ging na de laatste lockdown was een fantastische spirituele ervaring. Voordat de dj begon met draaien, kwam er een vrouw het podium op. Iedereen in de ruimte ging onmiddellijk op de dansvloer zitten. De vrouw nam ons mee in een begeleide meditatie waarbij we in feite allemaal individuele ballen van positieve energie creëerden. Aan het einde van de sessie stuurden we al die energie collectief richting de Oekraïne. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Toen ik een paar mensen over dat feestje vertelde, kreeg ik positieve reacties maar ook een paar verwarde blikken. “Waarom zou je willen mediteren op een feestje?” vroeg iemand me. Om eerlijk te zijn had ik mediteren altijd als iets heel persoonlijks en intiems beschouwd. Ik had nooit nagedacht over hoe het zou kunnen zijn om met zoveel mensen tegelijk te mediteren. Ik was diep onder de indruk door hoe krachtig dat voelde, en hoe onmiddellijk de connectie was met een aantal van de mensen om me heen. Het was die begeleide meditatie die de toon voor de rest van de avond zette. Ik heb daarna urenlang gedanst, en haalde mijn energie uit niets anders dan positieve vibes, mooie mensen en goede muziek. Het hoeft niet per se zo te zijn; je kunt ook een meer laagdrempelige benadering kiezen. Maar ik denk dat iedereen samen mediteren een keer zou moeten proberen.

meditating with other people, samen mediteren
Leestijd: 2 minuten |

Waarom samen mediteren?

Wanneer je alleen mediteert, leidt dit doorgaans tot gevoelens van een versterkt bewustzijn, een diepe ontspanning, een verbeterde focus en gemoedsrust. Als je probeert te mediteren met anderen zal je niet alleen merken dat al die effecten intensifiëren, maar ook dat ze zich uitbreiden naar je omgeving. De voordelen van mediteren in groepsverband zijn daarom zowel individueel als collectief.

Mediteren met andere mensen stelt je tevens in staat om gebruik te maken van de verhoogde vibraties van degenen om je heen. Je kunt als je als het ware aan de vibes van de anderen vasthouden en jezelf optrekken naar de headspace waar je wil zijn. Dit is met name voor beginners erg fijn, alsmede voor degenen die er wat meer moeite mee hebben om hun eigen gedachten tot rust te brengen of ‘in the zone’ te komen.

Zoals ik eerder al aangaf zag ik mediteren altijd als iets heel persoonlijks en intiems – en ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die het zo ziet. En dat is precies waarom je mediteren met anderen zou moeten proberen! De pandemie heeft voor velen van ons de drang naar diepe, betekenisvolle connecties omhoog gehaald. Wat er ook op biologisch of chemisch niveau gebeurt wanneer we samen mediteren, het resulteert in een ongelofelijke onderlinge verbondenheid. De ervaring kan connecties echt versterken. Zelfs met mensen die je net pas ontmoet hebt.

Tot slot

We zijn allemaal energie. Mediteren met anderen versterkt die energie en helpt iedereen om zich open te stellen, te ontspannen in elkaars gezelschap en die gevoelens van onderlinge verbondenheid te ervaren. Je kunt het doen met je beste vriend(in), je broer of zus, je partner of in groepsverband. Het is hoe dan ook een geweldige manier om met mediteren te beginnen of om je weg naar reguliere meditatie terug te vinden.

Lees ook: Dit is wat afzondering met je hersenen doet

Recommended Posts