Icon-feather-arrow-leftGo back

Observeer zintuiglijke stimuli, fysieke gevoelens en gedachten om je beter bewust te worden van het heden

Observatie meditatie: Een ervaring opdelen

Observation meditation, observatie meditatie
Leestijd: 2 minuten |

Er zijn veel verschillende manieren om te mediteren. In de meeste van onze blogposts hebben we het over concentratie meditatie; doorgaans gericht op de ademhaling. Maar dat is slechts een van de manieren waarop je kunt mediteren. En hoewel het voor velen de meditatievorm is waar ze mee beginnen, kan het geen kwaad om met andere vormen te experimenteren. Zo is er bijvoorbeeld ook observatie meditatie. Recentelijk sprak ik iemand die al jaren mediteert, en hij had zeer waardevolle inzichten over deze meditatievorm.

Observatie meditatie en het opdelen van de ervaring

Ik heb ontzettend ADD, dus focus vinden is altijd een uitdaging voor me. We hadden het over dat de vaardigheid om je te concentreren hetzelfde is als het trainen van een spiergroep; hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. En hoe makkelijker het je afgaat. Er zijn verschillende manieren om dit te oefenen, en concentratie meditatie is er slechts eentje van. Toen we het over andere vormen van mediteren hadden, zei hij iets dat me erg raakte.

Hij stelde voor om te focussen op het moment, en vervolgens te proberen om de ervaring ‘op te delen’.

Je kunt dit natuurlijk thuis proberen, maar ik neem als voorbeeld even een wandeling door het bos. Zodra je je ontspannen voelt, ga je simpelweg het moment observeren. Terwijl je dat doet ga je in feite alles dat je ziet, hoort, ruikt, proeft, voelt en denkt ‘ordenen’. Een moment van leven in het heden bestaat uit een breed scala aan elementen die samenkomen in jouw persoonlijke ervaring; door ze op te delen kun je je wellicht beter bewust worden van alle verschillende aspecten van dat moment. Begin met wat je ziet. De grond, de bomen, de takken, de lucht. Vervolgens ga je de auditieve stimuli observeren. Je eigen voetstappen, de vogels, de wind, de ritselende bladeren. En dan, wat ruik je? En wat proef je? Na het observeren van de zintuiglijke stimuli check jij je fysieke staat in. Hoe voel je je? En tot slot is er je emotionele/mentale staat. Waar denk je aan? Als er gedachten opkomen die niets te maken hebben met dit moment, dan is dat helemaal oké. Observeer gewoon het feit dat die gedachten er zijn, en kom dan terug in het heden. Het kan soms helpen om mentaal alles ‘aan te wijzen’ dat je observeert.

Als het overweldigend voelt kun je proberen om de visuele prikkels te verwijderen door simpelweg je ogen te sluiten (alleen aan te raden als je dit zittend doet). Als je een noise cancelling koptelefoon hebt, kun je zelfs auditieve prikkels elimineren en kijken hoe dat gaat. Als je wel van een uitdaging houdt, probeer dit dan eens te doen wanneer je in het gezelschap van andere mensen bent.

Tot slot

Je weet hoe men zegt dat doelen makkelijker te bereiken zijn wanneer je ze opbreekt in meerdere kleine doelen? Ik denk dat het hetzelfde is met observatie meditatie. Er kunnen zoveel stimuli zijn in een enkel moment – deze opdelen kan helpen om langer in het heden te blijven en de ervaring als geheel makkelijker te verwerken.

Recommended Posts