Icon-feather-arrow-leftGo back

Nadi Shodhana

Een introductie tot Nadi Shodhana (aka wisselende neusgat ademhaling)

Ademhalingsoefeningen bieden een laagdrempelige manier om kennis te maken met meditatie en leren je om meer in het moment te leven. In dit artikel geven we een korte introductie tot Nadi Shodhana: een vorm van prānāyama, een traditionele maar relatief simpele ademhalingsoefening uit de yoga.

Leestijd: 2 minuten |

Wat is Nadi Shodhana precies?

De benaming Nadi Shodhana is afkomstig uit het Sanskriet. Nadi verwijst naar de energiekanalen in het lichaam, Shodhana betekent ‘zuiveren of reinigen’. Tijdens het beoefenen van deze eeuwenoude ademhalingstechniek werk je echter niet alleen met je ademhaling, maar met je prana (levenskracht) zelf. De techniek is er namelijk op gericht om de energiekanalen in het lichaam vrij te maken, zodat prana een vrije doorstroom krijgt. Ook in de Westerse cultuur wint Nadī Shodhana steeds meer aan populariteit. Het wordt hier ook wel alternate nostril breathing genoemd, oftewel ‘wisselende neusgat ademhaling’.

Waarom afwisselend ademhalen?
Bij wisselende neusgat ademhaling isoleer je op ritmische wijze het rechter neusgat (dat in verbinding staat met het Pingala Nadi kanaal) en het linker neusgat (dat in verbinding staat met het Ida Nadi kanaal). Het linker neusgat wordt geassocieerd met het receptieve/yin/lunaire/vrouwelijke principe; het rechter met het projectieve/yang/solaire/mannelijke principe. Er is altijd één Nadi dominanter dan de andere. Wanneer je bijvoorbeeld druk aan het werk bent, zou de rechterkant, de Pingala Nadi, actiever moeten zijn. Er zijn verschillende varianten op Nadī Shodhana, zoals ‘sun breathing’ of ‘moon breathing’, richten zich specifiek op het rechter ofwel het linker neusgat, voor een respectievelijk stimulerend of juist ontspannend effect.

Wat zijn de voordelen van wisselende neusgat ademhaling?
Het idee is dat het afwisselend ademhalen tussen twee neusgaten balans brengt tussen de twee Nadi. Dit biedt meerdere fysieke en mentale voordelen. Het helpt je geest te kalmeren, verbetert je balans en concentratievermogen. Daarnaast heeft een onderzoek uit Nepal aangetoond dat vier weken lang elke dag een kwartiertje wisselende neusgat ademhaling beoefenen, een positief effect had op de cardiorespiratoire activiteit van gezonde deelnemers. Hun hartslag, ademhaling en diastolische bloeddruk gingen omlaag, indicaties dat hun lichamen daadwerkelijk ontspanden.

Hoe werkt het?
Ga in een comfortabele houding zitten.
Duw de wijsvinger en middelvinger van je rechterhand tegen elkaar en leg ze tegen de brug van je neus, tussen je wenkbrauwen, zodat je duim aan de buitenkant van je rechter neusgat valt en je ringvinger aan de buitenkant van je linker neusgat ligt.
Doe je ogen dicht en gebruik je duim om zachtjes druk uit te oefenen op je rechter neusgat, totdat het dicht zit. Adem gedurende drie seconden langzaam in door je linker neusgat.
Laat je rechter neusgat los en gebruik je ringvinger om zachtjes druk uit te oefenen op je linker neusgat. Adem nu gedurende drie seconden langzaam uit door je nu open rechter neusgat. Vervolgens adem je drie seconden lang in door je rechter neusgat.
Laat je linker neusgat los en oefen weer zachtjes druk uit op je rechter neusgat. Adem drie seconden lang uit door je linker neusgat.
Dit is één reeks; je begint en eindigt namelijk altijd aan de linkerkant.

Tot slot
Herhaal de reeks gedurende vijf minuten, of langer als je dat prettig vindt. Je mag de duur van je in- en uitademingen langer maken dan drie seconden – zolang je er maar voor zorgt dat er consistentie in zit. Hou je wijsvinger en middelvinger gedurende de hele oefening op de brug van je neus. Let op hoe je je voor en na de oefening voelt; hoe meer je je bewust wordt van de manieren waarop het je veranderd, hoe makkelijker het wordt om het vol te houden.

Recommended Posts