Icon-feather-arrow-leftGo back

Het gevoel dat je veel gedaan krijgt

Multitasken: de illusie van productiviteit

Terwijl je nippend aan een bak koffie je e-mails checkt en afspraken voor de komende week in je agenda noteert, toets je alvast het nummer van de dierenarts in om een afspraak te maken voor de jaarlijkse vaccinatie van je kat. Terwijl de telefoon over gaat, herinner je je partner er nog even aan dat het zijn/haar beurt is om het vuilnis buiten te zetten. Misschien heb je het gevoel dat je veel gedaan krijgt. Maar in werkelijkheid biedt multitasken alleen maar de illusie van productiviteit. Het zijn namelijk die momenten dat je met tien dingen tegelijk bezig bent, dat je stressniveau de lucht in schiet en er meer fouten worden gemaakt – wat uiteindelijk alleen maar meer tijd in beslag neemt.

Leestijd: 2 minuten |

Een nieuwe definitie van multitasken.

De klinische (en eigenlijk meer correcte) term voor meer dan één ding tegelijk doen is niet multitasking, maar ‘task-switching’. Je kunt je namelijk niet echt op meer dan één ding tegelijk concentreren. Sterker nog, volgens berekeningen van de American Psychological Association kunnen al dat ‘task-switching’ en alle afleidingen die worden veroorzaakt door technologie, maar liefst veertig procent van je productieve tijd in beslag nemen. Met andere woorden: je bent waarschijnlijk niet zo productief als je denkt!

Waarom multitasking niet productief is
Er zijn sowieso drie redenen waarom het beter is om je op één ding tegelijk te focussen. Om te beginnen verhoogd multitasking je stress. Je hersenen zijn gemaakt om zich op één taak tegelijk te concentreren. Wanneer je probeert je op meer dan één taak tegelijk te richten, ben je in feite steeds van de ene naar de andere taak aan het switchen. Dat legt een bepaalde druk op je hersenen, waardoor je hersenen meer tijd nodig hebben om bepaalde taken uit te voeren. Ten tweede blijkt dat frequent multitasking niet goed is voor je geheugen. Mensen die vaak aan multitasking, hebben meer last van geheugenverlies en verstrooidheid. En dan is er nog het feit dat multitasking een negatieve impact heeft op je creativiteit. Natuurlijk kun je meerdere simpele taken tegelijk doen. Maar de taken waarbij je bijvoorbeeld een probleem moet oplossen, vergen je onverdeelde aandacht en toewijding. Als je een gewoonte hebt gemaakt van multitasken, zijn je hersenen er zo aan gewend om constant te switchen tussen taken dat het je op een gegeven moment niet meer lukt om je volledig op één ding te concentreren. Als je een gebrek aan creativiteit bij jezelf constateert, dan weet je nu wat de oorzaak daarvan kan zijn.

Van multitasken naar singletasken.
In plaats van altijd maar te multitasken, wil ik je vragen om eens het tegenovergestelde te proberen. Singletasken dus. Door te leren hoe je taken moet prioriteren, afleidingen te minimaliseren en je op één ding tegelijk te focussen, kun je veel productiever worden dan je nu bent. Singletasken is nauw verbonden met bewuste productiviteit, wat ook helpt bij het creëren en behouden van een balans tussen werk en privé. En dat singletasken brengt nog een extra voordeel met zich mee: je voelt je een stuk kalmer aan het einde van de dag. De sleutel tot succesvol singletasken is het tegenovergestelde van multitasking: mindfulness. Oftewel: het vermogen om je volledig op één ding tegelijk te concentreren en aanwezig te zijn in het moment. Een meta-analyse van meerdere onderzoeken wees uit dat de menselijke geest gemiddeld de helft van de tijd dat we wakker zijn afdwaalt. Maar, zo bleek uit de analyse, er is bewijs dat mindfulness drie aspecten van aandacht verbetert: stabiliteit, controle en efficiëntie.

Een stapje naar achteren.
Singletasken creëert een basis die het makkelijker maakt om een stapje naar achteren te doen, het grote plaatje te zien en op veranderingen in te spelen in plaats van erop te reageren. Het vermogen om je op één ding tegelijk te concentreren kan voordelig zijn in elk aspect van je leven. Daarbij helpt het je om je focus te hervinden op de dagen dat je overweldigd begint te raken. En laten we eerlijk zijn, die dagen hebben we allemaal.

Recommended Posts