Icon-feather-arrow-leftGo back

Elektronica

Hoe je smartphone kan helpen om meer in het moment te leven

Je zou denken dat meditatie en elektronica niet samengaan. Aan de ene kant is dat ook zo, want onze smartphones zorgen voor veel onderbrekingen en afleidingen. Als we gebruik maken van onze smartphones zijn we ons ook minder bewust van onze omgeving. Aan de andere kant kan je smartphone, als je het slim aanpakt, wel degelijk helpen om meer in het moment te leven.

Leestijd: 2 minuten |

Hoe je smartphone kan helpen om meer in het moment te leven

#1. Gebruik je kalender-app of alarm.
Om te beginnen kan je smartphone je helpen om mediteren onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Met andere woorden, om van mediteren een gewoonte te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een herinnering op je kalender instellen of een alarm zetten, zodat je ook daadwerkelijk de tijd neemt om te mediteren – geen smoesjes dus! Dat gezegd is het wel raadzaam om je smartphone op stil te zetten, zodat je mindfulness niet verstoord wordt door berichtjes, belletjes en mailtjes.

#2. Experimenteer met verschillende mindfulness apps.
Er zijn tegenwoordig heel wat meditatie en mindfulness apps te vinden. Een aantal van deze apps zijn hele goede hulpmiddelen om meer in het moment te leven, bijvoorbeeld middels dagelijkse tips en begeleide meditatie. Wees vooral niet bang om verschillende apps uit te proberen tot je er eentje gevonden hebt die jou aanspreekt. Op die manier kun je ook ontdekken wat jou helpt om in een meditatieve staat te komen en daar te blijven.

#3. Gebruik je smartphone voor reflectie
Veel mensen (waaronder ik) gebruiken een to-do app. Om te beginnen zijn zulke apps handig om een overzicht bij je te hebben van alles dat je op een dag moet doen (wat op zich al goed is om rust in je hoofd te creëren). Maar ze kunnen je ook helpen om te reflecteren op je dag. Zo kun je ’s avonds even bekijken wat je die dag allemaal hebt gedaan. Welke taken heb je kunnen afstrepen? Hoe soepel ging het afwerken van je takenlijst? Had je nog tijd over? En als je niet alles hebt kunnen doen, wat is daar de reden van? Werd je afgeleid door andere zaken, of stel je misschien toch te hoge eisen aan jezelf? Dit soort momentjes van reflectie kunnen erg waardevol zijn.

#4. Gebruik de achtergrond om even stil te staan
Je weet dat je zelf je afbeeldingen van je wallpaper en lock screen kunt instellen. Er is natuurlijk niets mis mee om foto’s van je geliefde of je kat te gebruiken, maar je kunt je lock screen ook gebruiken voor een afbeeldingen die je bijvoorbeeld eraan herinnert om even stil te staan bij het NU. Of een afbeelding die je stimuleert om jezelf af te vragen WAAROM je naar je smartphone grijpt. Het is wel aan te raden om die afbeeldingen regelmatig te veranderen, omdat je vaak snel ‘te gewend’ raakt aan wat er op je lock screen staat.

Recommended Posts