Icon-feather-arrow-leftGo back

Mindfulness

Geen tijd of ruimte om te mediteren? Probeer mediteren in de douche!

Mediteren is een geweldige manier om te vertragen en tot jezelf te komen. Maar als je niet alleen woont, dan kan het in tijden van gedeeltelijke en intelligente lockdowns een behoorlijke uitdaging zijn om de tijd en ruimte te vinden om even alleen te zijn. Want laten we even eerlijk zijn: als er constant mensen om je heen lopen, om je aandacht vragen of herrie maken, is het nogal moeilijk om je zen te vinden. Maar er is elke dag één moment dat echt perfect is voor mindfulness, ongeacht hoe druk je huishouden is. Heb je weleens gedacht aan mediteren in de douche?

Leestijd: 2 minuten |

Waarom mediteren in de douche?

#1. Je bent echt alleen.
Als je jonge kinderen hebt die de hele dag achter je aan drentelen, een partner die overal je mening over wil of een huisgenoot die vanuit huis werkt, dan is je dagelijkse douche misschien wel het enige moment van de dag dat je echt even alleen bent, weg van de afleidingen. Het is de perfecte gelegenheid om je hoofd leeg te maken.

#2. Al je zintuigen worden erbij betrokken.
Intentioneel bewustzijn van al je zintuigen is een belangrijk onderdeel van mindfulness, en in de douche worden al je zintuigen in meer of mindere mate geprikkeld. Ja, zelfs je smaak – het is onvermijdelijk dat je water in je mond krijgt. Die acute stimulatie van je zintuigen helpt je om jezelf naar het heden te brengen.

#3. Als je tijd hebt om te douchen, dan heb je tijd om te mediteren.
Veel mensen noemen een gebrek aan tijd als reden dat ze niet kunnen mediteren. Maar als je een douche in je drukke planning kunt verwerken, dan kun je ook mediteren. Het maakt niet uit of je douche nu drie minuten of vijftien minuten duurt. Spendeer die tijd, of in elk geval een deel ervan, door je aandacht naar het nu te brengen. Je zult veel kalmer de douche uit stappen.

#4. Er is geen ‘verkeerde’ manier om het te doen.
Mediteren in de douche kan er voor iedereen anders uitzien. Het belangrijkste is dat je een routine ontwikkelt die goed voelt voor jou. De één zal gewoon zijn ogen sluiten (wel voorzichtig doen!), de ander luistert misschien naar begeleide meditatie. Zelfs als je geen formele meditatie routine volgt (dat is niet altijd realistisch op een drukke dag), kun je nog steeds kleine mindful gewoontes ontwikkelingen terwijl jezelf reinigt. Misschien is het voor jou wel voldoende om de focus op je ademhaling te houden, of misschien kies je ervoor om je te richten op een van je andere zintuigen. Mediteren in de douche is iets dat je niet verkeerd kunt doen, dus de invulling is helemaal aan jou.

Je zult je afvragen waarom je er niet eerder aan hebt gedacht.

Recommended Posts