Icon-feather-arrow-leftGo back

Want soms wil je gewoon alles op stil zetten

Waarom intermitterende stilte misschien wel de perfecte meditatievorm voor je is

Er zijn veel verschillende meditatievormen – de uitdaging is om erachter te komen wat voor jou werkt. Misschien ben je het type dat veel baat heeft bij een mindful wandeling, mediteren in de douche, of ademhalingsoefeningen. In deze blogpost wil ik je graag kennis laten maken met het principe van intermittent silence, oftewel intermitterende stilte. Ik leg uit wat de voordelen zijn en hoe je het kunt beoefenen. Wie weet ontdek je wel dat dit de perfecte meditatievorm is voor jou!

intermitterende stilte
Leestijd: 3 minuten |

Er zijn veel verschillende meditatievormen – de uitdaging is om erachter te komen wat voor jou werkt. Misschien ben je het type dat veel baat heeft bij een mindful wandeling, mediteren in de douche, of ademhalingsoefeningen. In deze blogpost wil ik je graag kennis laten maken met het principe van intermittent silence, oftewel intermitterende stilte. Ik leg uit wat de voordelen zijn en hoe je het kunt beoefenen. Wie weet ontdek je wel dat dit de perfecte meditatievorm is voor jou!

Wat is intermitterende stilte?

Intermitterende stilte, ook wel ‘intentionele stilte’ genoemd, betekent dat je bewust een pauze neemt om jezelf los te maken van de geluiden en andere afleidingen van het dagelijks leven, en een tijdje in stilte doorbrengt. Het is te vergelijken met intermitterend vasten, waarbij men een korte pauze neemt van eten, of met een rustdag voor een atleet die de rest van de week elke dag traint. Het betekent dat je je eigen ‘dempen’ knop indrukt – en tegelijkertijd je omgeving op stil zet.

Wat zijn de voordelen van intermitterende stilte?

Om te beginnen is intermitterende stilte een geweldige manier om jezelf los te koppelen. Het reduceert tevens de druk die veel mensen tegenwoordig voelen als het aankomt op interactie met anderen; zowel face-to-face en over de telefoon als via e-mail en sociale media. Het kan helpen om onderscheid te maken tussen situaties waarin we ons verplicht voelen om te communiceren, en wanneer we daadwerkelijk willen communiceren. Net zoals intermitterend vasten ons meer bewust maakt van wat voor en hoeveel voedsel we in ons lichaam stoppen, kan intermitterende stilte ons meer mindful maken van wat we tegen anderen zeggen en waarom we communiceren zoals we communiceren. Zo kun je je bijvoorbeeld realiseren dat je soms spreekt omdat je de drang voelt om iets aan anderen te bewijzen. Of misschien zijn sommige gesprekken met anderen getriggerd door angst; bang voor ongemakkelijke stiltes, misschien? Intermitterende stilte kan je meer bewust maken van waarom je ervoor kiest om te spreken.

Er is overigens ook wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van regelmatig de boel even op stil zetten. Zowel het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor luisteren (het centrum van Wernicke) als het deel dat verantwoordelijk is voor spraak en communicatie (het centrum van Broca) krijgen een welverdiende pauze wanneer je intermitterende stilte beoefent.

Hoewel empirisch onderzoek naar intermitterende stilte nog enigszins beperkt is, zijn er wel studies die aantonen dat periodes van stilte de groei van nieuwe hersencellen in de hippocampus stimuleren – het deel van het brein dat geassocieerd wordt met geheugen, het aanleren van nieuwe vaardigheden en het reguleren van emoties.

Hoe beoefen ik intermitterende stilte?

Als je deze meditatievorm wilt uitproberen, kun je gewoon een rustig plekje zoeken waar je in stilte kunt zijn – voor een paar minuten, een paar uur, wat je zelf wilt. Maar als je er erg aan gewend bent om altijd omgeven te zijn door geluiden en/of mensen (wat vaak het geval is als je met anderen samenwoont), dan kan het zijn dat je in het begin behoefte hebt aan wat begeleiding. In dat geval kun je een meditatie timer gebruiken zoals Insight Timer, of een app zoals Relaxx. Wat voor mij echt heel goed werkt, is gewoon heel vroeg opstaan. Ik sta vaak op tussen vier en vijf uur ’s ochtends. Dat mag voor de meeste mensen pijnlijk vroeg lijken, maar dat is nu precies waarom het zo goed werkt! Op dat tijdstip zijn de meeste mensen (zowel thuis als in de buurt) nog in dromenland. Afhankelijk van het seizoen en waar je woont zijn de vogels misschien nog niet eens wakker. Wat ik dan doe op zo’n vroege ochtend? Ik voer mijn katten, smeer wat moisturizer op mijn gezicht, maak een grote kop koffie voor mezelf en loop naar buiten. Het gebrek aan geluid en de afwezigheid van anderen geeft me de kans om echt even tot mezelf te komen en op mijn eigen tempo wakker te worden. Na een tijdje in de vredige stilte gezwolgen te hebben, klap ik mijn laptop open en doe ik wat werk (met alle meldingen op stil, natuurlijk). Vaak krijg ik in een uur tijd net zo veel werk gedaan als normaal in een halve dag – simpelweg omdat er niets is om me af te leiden. En zodra de rest van de wereld begint te ontwaken, ben ik er klaar voor.

Recommended Posts