Icon-feather-arrow-leftGo back

Creativiteit kun je niet forceren. Maar je kunt er wel meer ruimte voor creëren.

Zo kan mediteren je creativiteit een boost geven

Het maakt niet uit of je je nu bezighoudt met kunst, muziek, theater, design, schrijven, dansen, koken of iets anders – creativiteit is ongrijpbaar en komt niet altijd op de momenten dat we willen dat het komt. Als je door een fase gaat waarin je geen inspiratie voelt, heb je misschien een kleine mentale reset nodig.

how meditation can boost your creativity, Hoe mediteren je creativiteit een boost kan geven
Leestijd: 3 minuten |

Mediteren biedt veel voordelen, en de positieve impact die het heeft op creativiteit is er een van. In dit artikel leg ik uit hoe mediteren je creativiteit een boost kan geven.  

Hoe mediteren je creativiteit een boost kan geven
 

#1. Het helpt je om input te verwerken

In dit moderne tijdperk worden we constant blootgesteld aan prikkels. Soms zijn er zoveel zintuigelijke stimuli dat onze hersenen niet in staat zijn om die allemaal te verwerken. Daardoor kunnen we ons overweldigd voelen, en dat kan een enorme killer zijn voor je creativiteit. Door even de tijd te nemen om in stilte te zitten en te mediteren, geef je je brein de gelegenheid om alles te verwerken. Het biedt je grijze massa de kans om het allemaal te verwerken; de geluiden die je hebt gehoord, de woorden die je heb gelezen, de kleuren die je hebt gezien. Zodra je rommelige mentale desktop een beetje opgeruimd is, wordt het ineens een stuk makkelijker om de punten met elkaar te verbinden – je zult merken dat je meer ruimte en helderheid hebt om te creëren.  

#2. Het stelt je in staat om dingen vanuit een breder perspectief te zien

Soms, wanneer we vast zitten in een creatief proces, kan dat komen doordat we ons perspectief zijn verloren. Een grafisch ontwerper die dagenlang bezig is met de omslag van een boek kan daar helemaal in opgaan, volledig gefocust op het goed krijgen van het design – en het op een gegeven moment gewoon niet meer ‘zien’. Dat is waarom we vaak het advies krijgen om “het een paar dagen weg te leggen en het daarna weer op te pakken.” Je kunt dat proces versnellen door te mediteren. Zoek een rustig plekje op, ga comfortabel zitten en focus op je ademhaling. Observeer je gedachten en breng ze rustig terug naar het heden als ze af beginnen te dwalen. Op die manier kunnen je hersenen triviale zaken wegfilteren, waardoor je het grote plaatje weer kunt zien – of dingen vanuit een compleet ander perspectief gaat bekijken.

#3. Het is de ideale manier om geduld te trainen

Als creatieveling ben je je er ongetwijfeld van bewust dat iets creëren vaak veel tijd, inspanning en toewijding vereist. Er is geduld voor nodig, en dat is iets waar veel makers mee worstelen. Regelmatig mediteren is echter heel goed om je geduld te trainen. Het enige dat je hoeft te doen is zitten, ademhalen en observeren, zonder je te laten afleiden door opkomende gedachten of externe prikkels. Niets doen is iets dat je kunt trainen, en je traint daarmee ook je geduld.

#4. Het creëert ruimte voor nieuwe ideeën

Zoals ik eerder al aangaf helpt mediteren om input te verwerken en die mentale rommel op te ruimen. Dat betekent dat je meer ruimte in je hoofd krijgt. En waar er ruimte is, zullen de ideeën weer gaan stromen. Voor je het weet komen de perfecte kleuren en vormen voor een nieuw kunstwerk bij je op. Je writer’s block verdampt ineens. Je wordt wakker en hoort het ritme en de akkoorden voor het refrein van dat nieuwe nummer waar je steeds op vastliep in je hoofd. Creativiteit is als water – het vindt zijn weg wel zolang het de ruimte heeft om ergens heen te gaan.

Tot slot

Creativiteit is iets dat je niet kunt forceren. Maar mediteren is een uitstekende tool om de ruimte te creëren die je nodig hebt om ideeën toe te laten. De volgende keer dat je het gevoel hebt dat je vast zit, stop dan waar je mee bezig bent en neem even de tijd om in stilte te zitten en die mentale bende op te ruimen. Je beste ideeën staan al voor de deur – je hoeft ze alleen maar uit te nodigen.

Is mediteren nieuw voor je? Deze 3 super makkelijke ademhalingstechnieken voor beginners helpen je op weg!

Recommended Posts