Icon-feather-arrow-leftGo back

Deze eeuwenoude Chinese filosofie draait niet alleen om waar je je meubels neerzet

Zo kun je Feng Shui gebruiken als pad naar mindfulness

Hoewel mindfulness voor velen een enigszins vaag concept is, zijn er manieren om het minder abstract te maken. Dit gaat vooral op als je Feng Shui gebruik als pad naar mindfulness. Deze eeuwenoude Chinese filosofie draait niet alleen om waar je je meubilair moet neerzetten; het gaat om energie, intentie en bewustzijn. Hieronder heb ik een paar simpele tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

use Feng Shui, feng shui gebruiken
Leestijd: 4 minuten |

Hoewel mindfulness voor velen een enigszins vaag concept is, zijn er manieren om het minder abstract te maken. Zo kun je Feng Shui gebruiken als pad naar mindfulness. Deze eeuwenoude Chinese filosofie draait niet alleen om waar je je meubilair moet neerzetten; het gaat om energie, intentie en bewustzijn. Hieronder heb ik een paar simpele tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

Feng Shui gebruiken als pad naar mindfulness

#1. Hou je entree schoon en netjes

In Feng Shui word de entree van je thuis de Ming Tang genoemd. Het wordt beschouwd als de overgang tussen de energieën buitenshuis en je persoonlijke energie binnenshuis. Men gelooft dat er met een rommelige, vieze entree geen frisse energie en nieuwe kansen je leven binnen kunnen komen en je daarom je entree altijd schoon en netjes moet houden.

Werkt dat ook echt? Nou, er is een reden dat ik deze bovenaan de lijst heb gezet: ik heb het effect zelf ervaren. Jaren geleden, toen ik net was begonnen als freelance schrijver, had ik niet echt een financiële buffer. Ik leefde van factuur tot factuur. De meeste van mijn opdrachtgevers betaalden op tijd, maar niet allemaal. Op een gegeven moment had ik veel tijd geïnvesteerd in een groot project. Na afloop stuurde ik een factuur naar de opdrachtgever, maar na twee maanden en twee herinneringen hadden ze die nog steeds niet betaald. Ik probeerde ze te bellen, maar de accountant was nooit beschikbaar wanneer ik belde. Omdat ik zoveel tijd aan het project had besteed, kreeg ik die maand nauwelijks andere betalingen binnen. Ik was blut en wanhopig. Over een paar dagen had ik niet eens meer eten in huis. Toen las ik iets over stagnerende energie en over hoe het schoonmaken van je voordeur zou helpen om “de flow weer in beweging te krijgen.” Ik was sceptisch maar omdat ik niets te verliezen had, ging ik mijn voordeur poetsen: binnen en buiten. Toen ik een uur later zonder erbij na te denken mijn bankrekening checkte, was de betaling eindelijk binnen. Was het toeval? Misschien? Maar dit soort dingen zijn me sindsdien nog veel vaker gebeurd, dus ik ben er vrij zeker van dat het werkt.

#2. Repareer alles dat kapot is in je huis

Als je kapotte spullen in huis negeert, dan realiseer je een intentie van nalatigheid. Kapotte huishoudelijke apparaten, evenals afbladderende verf, loszittende vloerplanken en dode kamerplanten, blokkeren de stroom van positieve energie. Omdat water in Feng Shui overvloed vertegenwoordigd, gelooft men dat lekkages (zoals een lekkende kraan) in financiële problemen kunnen resulteren. Een doorgebrand peertje kan ertoe leiden dat je in het duister tast over toekomstige gebeurtenissen. Een kapotte spiegel weerhoudt je ervan om helder te zien, net zoals je met smerige ramen niet de kansen kunt zien die er voorbijkomen.

Dus als je iets in huis ziet dat je aandacht vereist, stel het dan niet uit. Als een kapot object geen reparatie waard is, gooi het dan gewoon weg. Als je iets wel kunt repareren, dan moet je dat zo snel mogelijk doen. Als je repareert wat er in je huis niet werkt, kun je ook dingen in andere aspecten van je leven repareren.

#3. Creëer balans met de vijf elementen

Feng Shui streeft naar het creëren van harmonie in je huis door het balanceren van de vijf elementen: water, vuur, aarde, metaal en hout. Als je het gevoel hebt dat er iets niet helemaal klopt in je huis maar je kunt er je vinger niet op leggen, dan kan het zijn dat je een van de vijf elementen mist – of te veel van één element hebt.

  • Water wordt geassocieerd met zuivering, beweging, overvloed en de flow van emoties. Je hoeft niet per se een enorme fontein in je woonkamer te hebben om het water-element in huis te halen. Je kunt ook gebruik maken van blauwe kleuren, ronde vormen of afbeeldingen van kalme wateren.
  • Vuur wordt geassocieerd met passie, actie ondernemen en bekendheid. Hoewel je zeker het vuur-element nodig hebt om balans te creëren (een kaars aansteken is een makkelijke manier om het in huis te brengen), moet je er wel voorzichtig met zijn. Met vuur spelen vergroot de creatieve energie in huis maar kan ook snel uit de hand lopen, waardoor je uitgebrand raakt. Denk maar eens aan hoe uitgeput je je kunt voelen als je constant te veel mensen om je heen hebt.
  • Aarde wordt geassocieerd met stabiliteit, veiligheid en met beide benen op de grond staan. Je kunt dit element gebruiken door aardetinten in je interieur te gebruiken of door kristallen in huis te halen.
  • Metaal wordt geassocieerd met helderheid, focus en bewustzijn. Je kunt dit element in huis halen met metalen items, maar woonaccessoires in metallic kleuren werken net zo goed.
  • Hout wordt geassocieerd met groei, nieuw leven, creativiteit en gezondheid. De beste manier om dit element in huis te halen is met kamerplanten, dus dat is makkelijk. Maar het moeten wel echte planten zijn! Kunstplanten kunnen namelijk voor stagnerende energie zorgen.

Tot slot

Objecten, omgevingen en mensen hebben allemaal een enorm effect op je energie. Door de tijd te nemen om je thuis aandachtig te observeren, kun je een plek voor jezelf creëren die meer positiviteit en overvloed aantrekt. Je kunt Feng Shui gebruiken als een bijzonder krachtige tool om meer in het heden te leven, je bewustzijn te vergroten en de toekomst te realiseren die je voor jezelf wilt. Zelfs als je niet helemaal overtuigd bent dat het werkt: het kan geen kwaad om eens een doekje over die voordeur te halen, toch?

Lees ook: Zo creëer je een vredig en ontspannen thuis

Recommended Posts