Icon-feather-arrow-leftGo back

Tot jezelf komen

Zo kalmeer je je drukke geest

Voel je je dagelijks gestrest of overweldigd? Vindt je het moeilijk om tijd vrij te maken om tot jezelf te komen? Kun je je maar niet losrukken van je ellenlange to-do lijst? Je bent de enige niet. Vraag hoe het met iemand gaat, en diegene zal 9 van de 10 keer “druk” antwoorden. Hoewel dergelijke antwoorden een niet al te plezierige staat van zijn suggereren, lijken velen zich merkwaardig genoeg aangetrokken te voelen tot ‘druk zijn’. We klagen vaak dat we het zo druk hebben, maar nemen geen initiatief om veranderingen in ons leven aan te brengen, om het wat rustiger aan te doen, om meer te ontspannen en ruimte te creëren. Toch is het mogelijk om een drukke geest tot rust te brengen.

Leestijd: 2 minuten |

Druk zijn is een mentaliteit

Eén ding is waar als het aankomt op dat gevoel van druk zijn: het is vaak het gevolg van een drukke geest. Een van de redenen dat we vaak het gevoel hebben dat we zo druk zijn, is dat onze geest afgeleid is en onze gedachten als een wervelwind tekeergaan. We zijn ergens mee bezig, maar denken ondertussen alweer aan het volgende dat we moeten doen. We zijn niet echt aanwezig. En dat is waarom zoveel mensen het gevoel hebben dat ze altijd druk zijn. Je hebt maar één lichaam en dat kan slechts op één plek tegelijk zijn – maar ondertussen jakkeren je gedachten al over de volgende punten op je to-do lijst en wordt je geteisterd door het gevoel dat er simpelweg niet genoeg uren in een dag zitten om alles te doen dat je moet doen. Dus hoe kun je die innerlijke druk verlichten?

Eén ding tegelijk
De meest voor de hand liggende manier om je geest tot rust te brengen, is je to-do lijst kleiner maken. Dat kan een enorm verschil maken. Helaas is dat voor veel van ons lastig of simpelweg niet mogelijk. Als je niet kunt veranderen wat je doet, dan moet je veranderen hoe je het doet. In plaats van te proberen je omstandigheden of de externe invloeden in je leven te veranderen, kun je je focussen op het overwinnen van de mentaliteit die jouw stress en druk veroorzaakt. Mindfulness kan je daarbij helpen. Dat klinkt misschien vaag, maar in feite is het heel concreet. Het is een kwestie van simpelweg je aandacht richten op hetgeen dat je op dit moment aan het doen bent. Je doet slechts één ding tegelijk, maar besteedt hier wel je volledige aandacht aan.

Praktische tips om een drukke geest te kalmeren
Betrap je jezelf erop dat je aan het haasten bent, bijvoorbeeld als je naar je auto loopt, eten aan het klaarmaken bent of de hond gaat uitlaten? Kijk dan eens of je je tempo kunt aanpassen. Je hoeft niet meteen van de vijfde naar de eerste versnelling terug te schakelen. Maar probeer gewoon eens om iets rustiger aan te doen en aandacht te hebben voor elke stap van wat je doet.
Wat ook helpt als je gedachten tekeergaan, is simpelweg even diep ademhalen. En dan weer je volledige aandacht richten op wat je aan het doen bent. De rest laat je los. Onderzoeken hebben uitgewezen dat we op die manier minder fouten maken en productiever zijn dan wanneer we constant aan het multitasken zijn.
Merk je dat je moeite hebt met focussen omdat je steeds aan iets anders moet denken? Schrijf de afleidende gedachten dan op. Door afleidingen als het ware uit je hoofd te halen en op papier te zetten, wordt het makkelijker om je te focussen. En omdat je je afleidingen hebt opgeschreven, kun je er later altijd op terugkomen.

Tot slot
Als je de hierboven genoemde tips dagelijks toepast, leer je vanzelf om meer aandacht te hebben voor wat je doet. Je wordt steeds meer mindful. En je drukke geest zal een stuk rustiger worden. Op een gegeven moment zul je merken dat je perceptie van ‘druk zijn’ veranderd. Misschien heb je nog steeds een lange to-do lijst en een volle agenda. Maar de manier waarop je je dagen beleeft zal prettiger zijn, meer ontspannen. Het proces van dingen gedaan krijgen wordt leuker. En dat is belangrijk. Het leven is immers geen to-do lijst, maar iets waar je van moet genieten.

Recommended Posts