Icon-feather-arrow-leftGo back

Adem in, adem uit

De connectie tussen ademhaling en slaap

Lig jij ’s avonds vaak uren naar het plafond te staren om dat je niet in slaap kunt komen? Als het antwoord ja is, dan heb je waarschijnlijk al heel veel tips en trucs geprobeerd. Zorgen dat je overdag voldoende daglicht ziet, regelmatig bewegen, je slaapkamer verduisteren, blootstelling aan blauw licht in de avonduren minimaliseren, je gedachten opschrijven, kamillethee drinken, een warme douche nemen, je slaapkamer opgeruimd houden… als je alle vakjes kunt afvinken maar nog steeds niet makkelijk in slaap kunt komen, denk dan eens na over je ademhaling. Ademhaling en slaap zijn namelijk nauw met elkaar verbonden.

breath and sleep, ademhaling en slaap
Leestijd: 2 minuten |

Ademhalingsoefeningen doen voordat je gaat slapen kan een groot verschil maken. Maar wat is nu eigenlijk de connectie tussen ademhaling en slaap?

Wat is de connectie tussen ademhaling en slaap?

 

De ‘vecht of vlucht’ respons

Mensen halen tussen de 20.000 en 25.000 keer per dag adem. Het grootste deel van de tijd denken we daar niet eens bij na. Ademhalen is een van onze onbewuste lichaamsfuncties, net zoals onze hartslag en onze spijsvertering. Het wordt gereguleerd door ons parasympatisch zenuwstelsel, dat ook verantwoordelijk is voor het triggeren van onze stressrespons – beter bekend als ‘vecht of vlucht’. We hebben die ‘vecht of vlucht’ respons geërfd van onze voorouders, die het nodig hadden om te overleven. Zodra het getriggerd wordt, gaat het lichaam onmiddellijk in survival modus en bereid het zichzelf voor om te vechten of te vluchten. De ademhaling wordt sneller en oppervlakkiger om de zuurstofopname te vergroten.

Een dreiging is een dreiging

Je kunt ervan uitgaan dat als onze voorouders geen ‘vecht of vlucht’ respons hadden gehad, wij er niet zouden zijn. Maar in dit moderne tijdperk maken de meesten van ons niet dagelijks levensbedreigende situaties mee. We mogen dan wel stressen over werk, financiën, relaties, familieproblemen, stijgende energieprijzen en politiek, maar we hoeven niet te ontsnappen aan roofdieren die een directe bedreiging voor ons leven vormen. Het deel van ons brein dat de ‘vecht of vlucht’ respons triggert lijkt zich niet bewust van onze relatief veilige levens, want het reageert bij elke (potentiele) dreiging op dezelfde manier. Het maakt niet uit of het gaat om een fysieke dreiging of een psychologische dreiging (bijvoorbeeld iets waar je je zorgen over maakt). Soms maakt het niet eens onderscheid tussen echte dreigingen en ingebeelde dreigingen. Alles dat als dreiging wordt beschouwd stimuleert je parasympatische zenuwstelsel en triggert je ‘vecht of vlucht’ respons. Dit gebeurt ook wanneer we net even iets te veel stress ervaren. En als dat gebeurt, kun je je nachtrust wel vergeten.

Het terugsturen van de juiste signalen

Gelukkig heb je wel iets van controle over je parasympatische zenuwstelsel. Het komt erop neer dat je de juiste signalen moet terugsturen en het vertellen dat alles oké is. Als dat lukt, wordt je ‘rusten en verteren’ modus geactiveerd, en zal je lichaam voldoende kalmeren om in slaap te kunnen vallen. De beste manier om de juiste signalen te sturen is door controle te krijgen over je ademhaling. Langzaam en diep inademen door je neus en uitademen door je mond vertraagd je hartslag, verlaagd je bloeddruk en ontspant je spieren.

Omdat ademhalen iets is waar we meestal niet te veel over nadenken, kan het lastig zijn om te bepalen hoe je moet ademhalen om je parasympatische zenuwstelsel te kalmeren. Ademhalingsoefeningen om beter te slapen kunnen helpen – deze 3 super makkelijke ademhalingstechnieken voor beginners zijn perfect om mee te beginnen.

Recommended Posts