Icon-feather-arrow-leftGo back

Tijd en technologie

Bewust omgaan met tijd en technologie

Zeker in deze tijd zijn onze beeldschermen enorm belangrijk. Of het gaat om een virtuele meeting of even afspreken met vrienden, veel dingen gebeuren tegenwoordig online. Ondanks dat het fijn is dat deze dingen gewoon kunnen, kan al die schermtijd ook vervelende bijwerkingen hebben. Zo hebben veel mensen nu last van concentratieproblemen en slaapproblemen. Je kunt niet ontkennen dat het jou niet overkomt; je kijkt op je telefoon om een mail te checken en even later betrap je jezelf erop dat je doelloos door social media aan het scrollen bent. Met de onderstaande tips leer je jezelf slim en bewust omgaan met tijd én technologie.

Leestijd: 2 minuten |

Zo leer je jezelf slim en bewust omgaan met tijd én technologie

Tijd.
Bedenk van te voren hoeveel tijd je wilt spenderen aan een taak op je smartphone, tablet of computer. Tegenwoordig kun je meer informatie op internet vinden dan je daadwerkelijk nodig hebt en vind je ook veel mensen online. Dit zijn allemaal dingen die afleiden van wat je daadwerkelijk wilt doen. Vraag jezelf af of deze dingen je helpen bij je primaire taak. Geef jezelf desnoods een deadline om te voorkomen dat je doelloos blijft doorscrollen.

Intentie.
Met welke intentie kijk je naar je scherm? Heb je snel informatie nodig of gebruik je bijvoorbeeld je smartphone ook om te ontsnappen aan ongemakkelijke situaties? Doordat je altijd een scherm dichtbij je hebt, kun je hier ook te makkelijk naar grijpen. Denk erover na voor jezelf waarom je op je scherm zit en of dit echt nodig is.

Focus.
Hoe hou je je focus terwijl je online bent? Let er voor jezelf goed op of je nog steeds met je taak bezig bent. Terwijl je online bezig bent, kun je snel afgeleid worden door schreeuwende advertenties of de 300 ongelezen e-mails die om je aandacht smeken. Probeer je focus te houden op de taak waar je mee bezig bent en je zult merken dat je ook betere beslissingen maakt en minder impulsieve acties uithaalt.

Beleving.
Vraag jezelf na elke periode van schermtijd af: was dit een positieve, verrijkende ervaring? Voel je je tevreden en voldaan op het moment dat je je smartphone neerlegt of je laptop dichtklapt? Was je nutteloos aan het scrollen, dan kan dit gevoelens van stress oproepen en ervoor zorgen dat je minder gemotiveerd bent. Laat je telefoon even links liggen als je dit ervaart. Als je zorgt dat je bij elke interactie met je beeldschermen daadwerkelijk productief bezig bent, dan zul je merken dat je minder snel gestresst raakt en meer gemotiveerd bent in het dagelijks leven.

Tot slot
Het is erg makkelijk om het besef van tijd kwijt te raken als je achter een beeldscherm zit. Probeer hier bewuster mee om te gaan om voor jezelf meer rust te creëren. Dit zal ervoor zorgen dat je meer focus hebt voor de taak waar je mee bezig bent en je efficiënter met je tijd omgaat. Bewust omgaan met tijd en technologie maakt van je digitale ervaring ook echt een ervaring, in plaats van een nutteloze, gedachteloze scroll door de levens van anderen.

Recommended Posts