Icon-feather-arrow-leftGo back

Bewuste productiviteit

Creëer balans tussen werk en privé met bewuste productiviteit

We weten allemaal dat het belangrijk is om een goede balans tussen werk en privé te hebben. Maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Zeker niet nu thuiswerken door de coronacrisis voor veel mensen zo’n beetje de standaard is geworden. Bewuste productiviteit kan je echter helpen om een gezonde balans tussen werk en privé te creëren – en te behouden.

Leestijd: 2 minuten |

Wat is bewuste productiviteit?

Bewuste productiviteit is de gemoedstoestand (de state of mind) die we meebrengen naar werktaken. Het is het intentionele bewustzijn van wat er in ons en in onze directe omgeving gaande is, het op jezelf afgestemde mededogen dat je door je dagelijkse routine sleept. Het gaat erom dat je je volledige, onbevooroordeelde aandacht richt op de lichamelijke sensaties, gedachten en gevoelens die opkomen tijdens het werken of het nadenken over het voltooien van taken.

Werkverslaving
Mensen die volledig in beslag worden genomen door hun werk zoeken soms (zonder dat ze zich hier zelf van bewust zijn) een neuropsychologische payoff in dat verwoede werken. Ze krijgen een adrenalinestoot van het streven naar onmogelijke deadlines. Hun innerlijk bewustzijn ligt ergens vaag op de achtergrond. Productie wordt het middelpunt van hun leven – de plek waar het ‘leven’ echt plaatsvindt, en net zo meeslepend en verslavend als coke voor een drugsverslaafde.

Werkstress
Coronastress en werkstress eisen hun tol van onze mentale gezondheid. Wanneer je gaat piekeren, wordt elk probleem overschaduwd door je eigen zorgen. Je wordt als het ware misbruikt door je eigen geest, gegijzeld door je interne lijden. Dat werkt als een soort vergrootglas. Elk probleem lijkt groter dan het in werkelijkheid is. Veel mensen kunnen hier niet goed mee omgaan en schakelen over op de automatische piloot. Maar werknemers die op de automatische piloot werken, riskeren het verliezen van het contact met zichzelf, met het huidige moment en met de mensen om zich heen. Beloften aan hun partner, kinderen, familie, vrienden én henzelf worden frequent gebroken om te dealen met de druk om te presteren.

Balans tussen werk en privé: een kwestie van zelfzorg
Bewuste werknemers weten wanneer zij hun laptop dicht moeten doen en wanneer ze mentaal moeten schakelen om volledig in het moment te zijn. Wanneer zij hun werkmodus uitzetten hebben ze de volledige aandacht voor hun omgeving. Ze zijn in hun vrije tijd net zo emotioneel aanwezig als tijdens werkuren. Jij kunt dat ook. Door mindfulness oefeningen te doen creëer je verandering van binnenuit – ongeacht waar je werkt. In plaats van jezelf of anderen dingen kwalijk te nemen als het mis gaat, kan bewuste productiviteit je helpen om werkgerelateerde stress te overwinnen. Bewuste productiviteit is niet zweverig – het is vooral gebaseerd op zelfzorg. Middels bewuste productiviteit kun je je geest juist leren om professionele uitdagingen met moed, zelfcompassie en creativiteit aan te gaan. Je voelt je helderder, kalmer en zelfverzekerder. En het duurt niet lang voor je die schakel in je hoofd ziet. Die schakel die je aan het einde van de dag moeiteloos kunt omzetten, zodat je je volle aandacht kunt richten op wat écht belangrijk is in het leven.

Recommended Posts