Icon-feather-arrow-leftGo back

Want een constant gevecht tegen de klok is geen leven

7 tips om te stoppen met altijd haasten

Oh, we kunnen onszelf soms zo goed voor de gek houden. We zeggen dat we zo zen zijn, omdat we naar yogales gaan en elke ochtend mediteren. Maar kun je eerlijk zeggen dat wanneer de yogales voorbij is, je niet snel je sokken aantrekt, je mat oprolt en je naar buiten haast? Of dat die meditatie-sessies elke ochtend eigenlijk de twee minuten zijn die je moet wachten tot het koffiezetapparaat klaar is, waarna je je koffie in één teug opdrinkt en de deur uit stormt zodat je je trein kunt halen of de drukte van de ochtendspits voor kunt zijn? Voel je vooral niet schuldig. We doen het allemaal weleens. De hedendaagse maatschappij legt zoveel druk op ons, er zitten gewoon niet genoeg uren in een dag om echt te stoppen met haasten, toch? Nou, probeer het toch maar. Want een voortdurend gevecht tegen de klok zal je nooit in staat stellen om een gelukkig en bevredigend leven te leiden.

stop rushing stoppen met altijd haasten
Leestijd: 3 minuten |

Oh, we kunnen onszelf soms zo goed voor de gek houden. We zeggen dat we zo zen zijn, omdat we naar yogales gaan en elke ochtend mediteren. Maar kun je eerlijk zeggen dat wanneer de yogales voorbij is, je niet snel je sokken aantrekt, je mat oprolt en je naar buiten haast? Of dat die meditatie-sessies elke ochtend eigenlijk de twee minuten zijn die je moet wachten tot het koffiezetapparaat klaar is, waarna je je koffie in één teug opdrinkt en de deur uit stormt zodat je je trein kunt halen of de drukte van de ochtendspits voor kunt zijn? Voel je vooral niet schuldig. We doen het allemaal weleens. De hedendaagse maatschappij legt zoveel druk op ons, er zitten gewoon niet genoeg uren in een dag om echt te stoppen met altijd haasten, toch? Nou, probeer het toch maar. Want een voortdurend gevecht tegen de klok zal je nooit in staat stellen om een gelukkig en bevredigend leven te leiden.

Stoppen met altijd haasten? Deze tips helpen je op weg

#1. Focus wat vaker op je ademhaling

Neem mini-pauzes gedurende je dag om je op je ademhaling te focussen. Het kan zo simpel zijn als gewoon een paar seconden aandacht besteden aan elke inademing en uitademing, waarna je weer verder gaat met je dag. Als je denkt dat je het gaat vergeten, stel dan een herinnering in op je telefoon – of gebruik je The Watch NOW.

#2. Kijk om je heen

Wanneer we ons van de ene verplichting naar de volgende haasten, hebben we de neiging om tunnelvisie te krijgen. Maar je bent geen paard met oogkleppen! Open je ogen en kijk om je heen. Neem je omgeving in je op. Je zal dingen zien je je nooit eerder waren opgevallen – of misschien oogcontact maken met een aantrekkelijke vreemdeling(e).

#3. Breng meer tijd door met kinderen

Misschien voelt dit wat tegenstrijdig als je zelf kinderen hebt (en stiekem het gevoel hebt dat de aandacht die zij opeisen bijdraagt aan het feit dat je altijd loopt te haasten). Maar probeer eens een voorbeeld aan ze te nemen, al is het maar voor eventjes. Kinderen zijn allesbehalve tijdbewust en voelen ook niet de druk die wij als volwassenen voelen; ze doen waar ze zin in hebben, op hun eigen tempo. Laat je door hen inspireren.

#4. Leer om nee te zeggen

Een manier om te stoppen met altijd haasten is stoppen met het verspillen van tijd aan dingen die je niet echt wilt doen. Je tijd is kostbaar en je kunt er niet meer van kopen als je tekortkomt. Dus kijk kritisch naar de afspraken die je maakt. Heb je het idee dat een bepaalde afspraak te veel van je eist? Zeg dan nee. En voel je daar niet schuldig om! Je moet jezelf beschermen.

#5. Sta vroeger op

De meeste mensen voelen zich het meest gehaast in de ochtend. En dat terwijl de oplossing zo eenvoudig is: sta gewoon vroeger op. Natuurlijk, je zal je het eerste uur misschien wat vermoeid voelen. Maar een uur eerder opstaan geeft je de tijd om tot jezelf te komen en de dingen te doen die je moet doen om de rest van de dag een kalme focus te behouden.

#6. Ga slimmer om je met smartphone

Wat je op je smartphone doet vreet waarschijnlijk meer van je kostbare tijd op dan je denkt. Dus probeer om, in plaats van eindeloos door je Facebook tijdlijn te scrollen of de laatste roddels te lezen, je smartphone te gebruiken om bewust om te gaan met tijd en technologie. Of zet hem gewoon uit.

#7. Stop en ruik eens aan de rozen

Mac Davis wist waar hij het over had. Stop and smell the roses. De beste dingen in het leven zijn nog altijd gratis.

Recommended Posts