Icon-feather-arrow-leftGo back

Een veilige thuisbasis

7 elementen van een vredig en ontspannen thuis

We hebben allemaal behoefte aan een veilige thuisbasis. Een plek waar je na een lange dag thuis kunt komen, waar je volledig jezelf kunt zijn en kunt vertragen. Een plek waar je jezelf kunt opladen met een momentje voor jezelf en meditatie. Het is belangrijk om je omgeving zo vredig en rustig mogelijk te maken. Als een ruimte overweldigend voelt, is het immers veel lastiger om te ontspannen. Hieronder belichten we kort 7 elementen die onmisbaar zijn bij het creëren van een vredig en ontspannen thuis.

Leestijd: 2 minuten |

Zo creëer je een vredig en ontspannen thuis

#1. Rust
Rommel is de vijand van kalmte. Opruimen is dus een goed startpunt voor het realiseren van een vredig en ontspannen thuis! Ontdoe jezelf van alles dat je niet meer gebruikt of nodig hebt en zorg dat alles wat overblijft een eigen plekje heeft. Als je merkt dat je je ergens aan stoort, doe het dan alsnog weg of berg het in elk geval zo op dat het uit het zicht is.

#2. Herinneringen
Herinneringen zijn deel van wat van je huis een thuis maakt. Heb je mooie herinneringen aan plekken of mensen waar je je op je gemak voelde? Hang hier dan foto’s van op. Zelfs herinneringen die jaren teruggaan kunnen nu nog een gevoel van kalmte oproepen, en foto’s zorgen voor positieve associaties.

#3. Leven
Elk huis heeft leven nodig. Voor de een zijn dat huisdieren, voor de ander planten – ik kan persoonlijk echt niet zonder beide! Vindt je het lastig om planten in leven te houden? Probeer dan eens graslelies, een aloë vera plant of een gatenplant. Deze soorten zijn relatief eenvoudig te verzorgen en bijna niet kapot te krijgen.

#4. Geuren
Geuren hebben een krachtig effect op hoe je je voelt. Geuren zoals lavendel, bergamot en ylang ylang staan bekend om hun ontspannende effect. Munt is juist weer een goede geur om wakker te worden. Ik ben persoonlijk dol op de warmte van vanille geurkaarsen en ik heb altijd salie en mirre wierook in huis.

#5. Kleuren
Ook kleuren hebben een grote impact op de sfeer van je interieur. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar de effecten van kleuren op onze stemming, blijkt het toch iets heel persoonlijks te zijn. De een geeft de voorkeur aan een minimalistisch interieur met neutrale kleuren, de ander wordt juist vrolijk van felle kleuren. Bedenk bij welke kleuren je je goed voelt en probeer die meer te gebruiken.

#6. Geluiden
Ook muziek is een essentieel element voor het creëren van een vredig en ontspannen thuis. Maar als je bijvoorbeeld thuis werkt kan het afleidend zijn om constant muziek op te hebben staan. Kijk daarom ook eens of je alternatieve geluidsvormen kunt vinden die je helpen ontspannen. Denk aan bijvoorbeeld een soundcast met natuurgeluiden. Er zijn ook mensen die gewoon een podcast aanzetten omdat ze het prettig vinden om pratende mensen op de achtergrond te hebben.

#7. Warmte
Bij warmte denk je misschien als eerste aan de thermostaat van je verwarming, maar er zijn meerdere manieren om warmte in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van een kop thee of warme chocolademelk, of het aansteken van een paar kaarsjes. Of misschien is het zelfs zo simpel als aan het einde van de dag een paar dikke sokken aan te trekken of weg te kruipen onder een zachte deken.

Recommended Posts