Icon-feather-arrow-leftGo back

Vertragen

5 tips om te vertragen en in het moment te leven

Het is eigenlijk best ironisch als je erover nadenkt. De nieuwe technologieën die de moderne tijd met zich meebrengt besparen ons tijd; tijd die we vervolgens gebruiken om nog meer te doen. Het resultaat is dat onze levens hectischer zijn dan ooit. Het leven gaat zo snel dat het aan ons voorbij lijkt te gaan voordat we de kans krijgen om ervan te genieten. Maar het kan ook anders. Door te vertragen creëer je tijd om van je ochtenden te genieten, in plaats van je halsoverkop naar je werk te haasten. Tijd om te genieten van de dingen die je doet. Tijd om je daadwerkelijk te focussen op degene waar je tijd mee doorbrengt. Vertragen is een bewuste keuze, maar niet altijd even makkelijk. Daarom hieronder 5 tips om te vertragen en in het moment te leven.

Leestijd: 2 minuten |

Zo leer je vertragen en in het moment te leven

#1. Doe minder.
Het is lastig om te vertragen als je honderd dingen tegelijk probeert te doen. Maak daarom de bewuste keuze om simpelweg minder te doen. Focus je op wat echt belangrijk is, op wat er echt gedaan moet worden. En laat de rest los. Creëer ruimte tussen taken en afspraken, zodat je je op een rustiger tempo door je dag kunt bewegen.

#2. Wees aanwezig.
Alleen vertragen is niet voldoende. Je moet ook aandacht hebben voor wat je aan het doen bent. Wanneer je ergens mee bezig bent en je merkt dat je gedachten afdwalen naar dingen die gebeurd zijn, of andere dingen die je nog moet doen, of dingen die zouden kunnen gebeuren… breng jezelf dan terug naar het heden. Focus op wat er nu gaande is: op je eigen handelingen, je omgeving en de mensen om je heen.

#3. Eet langzamer.
Met name in de westerse wereld hebben we de neiging om zo snel mogelijk ons eten naar binnen te werken. Een enorm contrast met hoe men in bijvoorbeeld Japan eet. Daar besteedt men niet alleen veel tijd aan hoe het eten eruitziet, ze nemen ook echt de tijd om te eten, om zich bewust te zijn van elke hap, om smaken en texturen te waarderen. Langzamer eten helpt je niet alleen bewuster te leven, het zorgt ook dat je minder snel te veel eet en je eten beter kunt verteren.

#4. Rij langzamer.
In onze gejaagde maatschappij is het bijna gewoonte geworden om snel te rijden. Dat zorgt ook voor veel verkeersongelukken, stress en verspilde brandstof. Maak er daarom een gewoonte van om wat eerder van huis te gaan zodat je rustiger kunt rijden – in elk geval niet sneller dan de snelheidslimiet. Maak van je ritjes gebruik om tot jezelf te komen en de omgeving te waarderen. Zo wordt rijden niet alleen een stuk veiliger, maar ook plezieriger. Je kunt hetzelfde principe toepassen op fietsen, bromfietsen en wandelen.

#5. Haal adem.
Als je jezelf erop betrapt dat je weer begint te versnellen en te stressen, haal dan even diep adem. Wees je bewust van de lucht die je inademt en visualiseer dat je de stress die je in je hebt weer uitademt. Breng jezelf terug naar het nu. Vertragen is iets dat je moet leren; maar als je het eenmaal door hebt zul je merken dat je veel beter in je vel zit.

Recommended Posts