Icon-feather-arrow-leftGo back

Vijf tips

5 tips om te stoppen met people-pleasen in 2021

Als je van nature een people-pleaser bent, dan zijn feestdagen waarschijnlijk slopend voor je; misschien vond je het stiekem helemaal niet zo erg dat je het afgelopen jaar een goed excuus had om thuis te blijven. Maar jouw tijd en energie zijn te kostbaar om te verspillen aan stress. Het is dan ook een goed voornemen om dat in 2021 anders te maken. Hieronder een aantal tips om te stoppen met people-pleasen in 2021 – en meer tijd te investeren in jezelf.

Leestijd: 2 minuten |

Stoppen met people-pleasen doe je zo

#1. Begrijp waarom je het moeilijk vindt om nee te zeggen.
Als je een people-pleaser bent dan vind je het fijn als mensen blij met je zijn. Het probleem is dat zelfs wanneer zij blij zijn als je ja zegt op een verzoek, jij niet blij bent. Wil je daar iets aan veranderen, begin dan gewoon eens met uitzoeken waarom je ja zegt, zelfs wanneer je eigenlijk nee wil zeggen. Probeer je conflicten te vermijden? Wil je niet onbeleefd overkomen? Of maak je je zorgen dat iemand je misschien minder aardig vindt als je nee zegt? Wat de reden ook is, het is tijd om erachter te komen. Iemand doet een beroep op jou, op je tijd en op je energie. Waarom zou je ja zeggen als je dat niet wilt?

#2. Stel duidelijke grenzen.
Het stellen van grenzen is hoe jij mensen leert hoe ze jou moeten behandelen. Je kunt ze zien als onzichtbare muren die je bouwt om jezelf te beschermen. Als je steeds ja zegt terwijl je eigenlijk nee wil zeggen, dan staan je grenzen niet stevig genoeg. Mensen zullen jou behandelen zoals jij hen toestaat oom je te behandelen. Begin eens met het identificeren van de mensen in je leven bij wie het belangrijk is om duidelijke grenzen te stellen. Misschien is het je buurvrouw, die je om de haverklap vraagt of je even op haar kind kunt passen. Misschien is het je moeder, die maar blijft vragen naar of je al gesolliciteerd hebt voor een nieuwe baan. Of misschien je partner, die het als vanzelfsprekend beschouwd dat jij al zijn/haar boodschappen doet. Als je een lijstje met mensen hebt gemaakt, zet er dan achter wat voor grenzen zij nodig hebben. Door het op te schrijven haal je het uit je hoofd en dwing je jezelf om concrete actie te ondernemen. Grenzen stellen is niet onbeleefd; duidelijke grenzen beschermen je.

#3. Implementeer tijdslimieten.
Sommige mensen zijn er heel goed in om je tijd in beslag te nemen. Maar jouw tijd is kostbaar. Ook daarin moet je dus grenzen stellen. Probeer om, voordat je ja zegt op een uitnodiging omdat je niet onbeleefd wilt zijn, te bedenken hoeveel tijd jij aan die bezigheid wilt besteden. Vertel de persoon in kwestie hoeveel tijd jij beschikbaar hebt – of het nu gaat om een bezoek, een uitje of een telefoongesprek.

#4. Maak van een ‘nee’ geen catastrofe.
Als people-pleaser maak je je misschien zorgen dat nee zeggen tot dramatische gevolgen leidt. Het is heel makkelijk om te overdenken en te piekeren over het “wat als…?” dat er zou kunnen gebeuren als je nee zegt. Maar dat worst-case scenario dat je in je hoofd hebt zal hoogstwaarschijnlijk nooit werkelijkheid worden. En je wil je eigen geluk toch zeker niet opofferen voor het gemak van een ander?

#5. Stop met sorry zeggen als je niets verkeerd hebt gedaan.
Als je eenmaal grenzen begint te stellen en vaker ‘nee’ zegt tegen mensen, dan heb je misschien de neiging om heel vaak sorry te zeggen. Maar je hoeft je niet te verontschuldigen voor je beslissing om te stoppen met people-pleasen en het opofferen van je tijd ten koste van je eigen welzijn. Als je steeds maar sorry blijft zeggen, dan neemt dat de kracht weg die je laat zien door nee te zeggen. Jouw ‘nee’ is een volwaardige zin, en je bent niemand een excuus verschuldigd.

Recommended Posts