Icon-feather-arrow-leftGo back

Meditatievormen

5 meditatievormen om uit te proberen

Meditatie staat erom bekend veel voordelen te hebben. Zo kan het helpen om stress en angst te reduceren, om beter te slapen en je concentratievermogen te vergroten. Daarnaast kun je middels meditatie meer rust in je hoofd creëren en leren om bewuster te leven. Er zijn veel verschillende vormen van meditatie, welke diverse manieren bieden om je aandacht en concentratie te sturen. Hieronder beschrijven we 5 bekende meditatievormen die je uit kunt proberen.

Leestijd: 2 minuten |

5 bekende meditatievormen

#1. Begeleide meditatie
Begeleide meditatie is een van de meest geschikte meditatievormen voor beginners. Hierbij wordt je namelijk door een ervaren persoon door de meditatie geleidt. Dit kan face to face, maar je kunt ook een app of YouTube video gebruiken als begeleiding. Er wordt gebruik gemaakt van verbale instructies, geluiden, muziek of een combinatie hiervan. De begeleide meditatie kan worden afgestemd op de gewenste resultaten. Denk bijvoorbeeld aan slaap, stressvermindering of acceptatie.

#2. Mantra-meditatie
Bij mantra-meditatie richt je je aandacht op een mantra die je gedurende de meditatie herhaaldelijk uitspreekt. Die mantra kan een woord of een zin zijn. Deze vorm van meditatie is zeer geschikt voor dagen waarop je overweldigd wordt door je eigen gedachten en gevoelens. De mantra geeft je hersenen namelijk iets anders op om te focussen. Mantra-meditatie kan ook de vibraties die met de mantra geassocieerd worden verhogen. Dit kan je helpen om bijvoorbeeld een positievere kijk op het leven te krijgen.

#3. Visualisatie-meditatie
Bij visualisatie-meditatie visualiseer in gedachten een object of persoon. Daar concentreer je je dan op. In het begin kan dit best een uitdaging zijn, maar in feite is het niet anders dan je focus op je ademhaling richten. Frequente visualisatie kan je helpen om de dingen die je in je leven wilt bereiken te manifesteren. Sluit je ogen, bedenk wat je wilt, concentreer je daarop en stop je energie erin. Observeer je visualisatie en eventuele fysieke sensaties die deze opwekt. Elke keer dat je gedachten afdwalen, stuur je ze zachtjes terug naar je visualisatie.

#4. Vipassana meditatie
Bij deze meditatievorm, ook wel Inzichtmeditatie genoemd, ga je in stilte zitten. Je concentreert je op je ademhaling. Alle emoties, gevoelens en gedachten die bij je opkomen en alle geluiden en geuren die je registreert, identificeer je zonder je eraan te hechten. Bijvoorbeeld “een fluitende vogel”. Vervolgens laat je het los en breng je je focus weer terug naar je ademhaling. Het idee is om, door alle aspecten van je bestaan te bestuderen, inzicht te verkrijgen in de ware aard van de realiteit.

#5. Transcendente meditatie
Transcendente meditatie is een gesimplificeerde versie van de variant uit het hindoeïsme. Het idee is dat je een persoonlijke mantra krijgt toegewezen door een docent, maar er zijn ook online cursussen. Je gaat zitten, sluit je ogen en herhaalt jouw mantra. Dit doe je gedurende twintig minuten, twee keer per dag. Het uiteindelijke doel van deze meditatievorm is transcendentie, oftewel jezelf los maken van je dagelijkse zorgen en boven je huidige zelf (of staat van zijn) uitstijgen.

Tot slot
Het maakt niet uit welke meditatievorm je kiest. Er is geen algemeen erkende ‘beste’ meditatievorm; veel vormen overlappen elkaar en uiteindelijk gaat het erom dat je iets vindt wat voor jou werkt. Zo leer je om in het nu te leven en jouw momenten te koesteren.

Recommended Posts