Icon-feather-arrow-leftGo back

Want soms lukt het gewoon even niet

Geen tijd om te mediteren? Benut deze 5 dagelijkse routines voor mindfulness

Het maakt niet uit hoe toegewijd je bent als het op mediteren aankomt – soms zit het leven gewoon in de weg. Je hebt de hele dag haast, en als je eindelijk in bed kruipt besef je dat je helemaal geen tijd voor jezelf hebt vrijgemaakt. Maar zelfs op die dagen waar het gewoon niet lukt om te mediteren, zijn er manieren om mindfulness te beoefenen. Echt waar, het kost je helemaal geen tijd – want je gebruikt gewoon je dagelijkse routines voor mindfulness.

practise mindfulness routines voor mindfulness
Leestijd: 3 minuten |

Het maakt niet uit hoe toegewijd je bent als het op mediteren aankomt – soms zit het leven gewoon in de weg. Je hebt de hele dag haast, en als je eindelijk in bed kruipt besef je dat je helemaal geen tijd voor jezelf hebt vrijgemaakt. Maar zelfs op die dagen waar het gewoon niet lukt om te mediteren, zijn er manieren om mindfulness te beoefenen. Echt waar, het kost je helemaal geen tijd – want je gebruikt gewoon je dagelijkse routines voor mindfulness.

5 dagelijkse routines voor mindfulness

#1. Tanden poetsen

Als er een dagelijkse bezigheid was waarbij mijn gedachten afdwaalden, dan was het wel tandenpoetsen. Ik wist wel dat ik me moest concentreren op die lastig te bereiken achterste kiezen, maar ik zat altijd elders met mijn gedachten. Na een vervelende tandvleesontsteking en een preek van mijn tandarts ben ik dat bewust gaan veranderen. Nu zijn die twee minuten tandenpoetsen twee keer per dag mijn mini-meditatiesessies. Ik ga op de rand van het bad zitten, begin te poetsen en let op alles. De manier waarop ik mijn tandenborstel vasthou, het geluid van de haartjes tegen mijn tanden, de smaak van de tandpasta, het gevoel van het schuim op mijn tong, de temperatuur van het water als ik mijn mond spoel. Ik ben me nu veel meer bewust van wat ik doe – en ik kreeg bij mijn laatste tandartsbezoek zelfs een compliment over hoe veel beter alles eruitzag. Mindful tandenpoetsen is echt een aanrader!

#2. Wandelen

Het maakt niet uit of je nu onderweg bent naar het treinstation, je hond uitlaat, of ’s avonds nog een blokje om gaat – wandelen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook een van de beste dagelijkse routines voor mindfulness. Probeer bij je volgende wandeling langzamer te lopen dan je normaal zou doen en wees je bewust van elke stap die je zet. Check ook deze 7 stappen naar een mindful wandeling

#3. Je eerste kop koffie drinken

Ben je een multitasker? Dikke kans dat je altijd bezig bent met andere dingen tijdens het drinken van je eerste kop koffie (of thee). De krant lezen, je e-mails checken of je lunch klaarmaken. Zou het niet mooi zijn om ’s ochtends meer mindful te zijn? Wat als je gewoon kon zitten en je dag met de juiste intentie beginnen? Probeer om afleidingen zoveel mogelijk te elimineren en richt je aandacht op je zintuigen. De warmte van de beker in je handen, de geur en de smaak van je koffie, wat je voelt als je een slok doorslikt. Als je ’s ochtends altijd gehaast bent, probeer dan wat eerder op te staan zodat je daadwerkelijk kunt genieten van je eerste kop koffie.

#4. Je avondeten

Ik krijg geregeld opmerkingen over hoe langzaam ik eet. Maar langzaam en mindful eten is wat het voor mij zo’n plezierige ervaring maakt. Het is tevens een van de redenen waarom ik bijna alles kan eten zonder aan te komen – langzaam eten geeft mijn lichaam de tijd om mijn hersenen te vertellen wanneer het vol zit. Dit vormt een scherp contrast met hoe veel mensen in de Westerse maatschappij hun maaltijden consumeren: te snel, te veel, te afgeleid, zonder echt naar hun eten te kijken of stil te staan bij wat ze nu eigenlijk in hun lichaam stoppen. Probeer voor je volgende maaltijd de tv eens uit te zitten. Zorg dat je comfortabel zit en ‘eet met je ogen’. Kijk naar je eten. Ruik eraan. Observeer de textuur. En neem vooral je tijd. Kauw goed voordat je een hap doorslikt. Het is misschien even wennen, maar je lichaam zal je dankbaar zijn. Geloof me.

#5. Douchen

Ik weet nog dat een vriend die vroeger in het leger zat me vertelde dat ze maximaal 2 minuten mochten douchen. Dat is een geweldige manier om water te besparen, iets waar ik natuurlijk helemaal achter sta. Maar voor mij is douchen veel meer dan alleen mijn haar en lichaam wassen. Als iemand die heel snel afgeleid is, voelt douchen als mijn ultieme herstart-ritueel. Het is mijn dagelijkse momentje waar ik echt alleen ben. En dat biedt me de mogelijkheid om afleidingen en negatieve gedachten als het ware ‘van me af te spoelen’ en echt in het nu te zijn. Als ik ’s ochtends haast heb, dan stel ik liever mijn douche uit naar een later tijdstip zodat ik echt een mindful ervaring kan hebben. De stap naar mediteren in de douche komt dan eigenlijk bijna vanzelf.

Tot slot

Zelfs als je te druk bent om te mediteren is het mogelijk om je dagelijkse routines voor mindfulness te benutten. Denk eens na over welke dingen je sowieso elke dag doet en probeer je er de volgende keer meer bewust van te zijn. Dit is een grote stap richting leven in het nu.

Recommended Posts