Icon-feather-arrow-leftGo back

Het kan geen kwaad om het gewoon te proberen, nietwaar?

3 redenen waarom IEDEREEN zou moeten experimenteren met mediteren

Wanneer ik mensen vertel dat ik regelmatig mediteer, krijg ik vaak reacties zoals “Ik denk niet dat dat iets voor mij is,” “Ik zou niet stil kunnen zitten,” of “Ik ben niet zo van die zweverige dingen.” Hoewel er zeker een verschuiving zichtbaar is in hoeverre mensen openstaan voor het idee van meditatie, is er nog altijd veel scepsis omtrent dit onderwerp. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen zou moeten experimenteren met mediteren. Hieronder leg ik uit waarom.

try meditating, experimenteren met mediteren
Leestijd: 2 minuten |

Wanneer ik mensen vertel dat ik regelmatig mediteer, krijg ik vaak reacties zoals “Ik denk niet dat dat iets voor mij is,” “Ik zou niet stil kunnen zitten,” of “Ik ben niet zo van die zweverige dingen.” Hoewel er zeker een verschuiving zichtbaar is in hoeverre mensen openstaan voor het idee van meditatie, is er nog altijd veel scepsis omtrent dit onderwerp. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen zou moeten experimenteren met mediteren. Hieronder leg ik uit waarom.

Waarom IEDEREEN zou moeten experimenteren met mediteren

#1. Het verlaagt je stress

Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat mediteren je stressniveau verlaagd? En dat schrijf ik niet op basis van een enkele studie. Sterker nog, er zijn honderden studies uitgevoerd met biomarkers, actieve controlegroepen en gerenommeerde wetenschappers – en ze bevestigen allemaal de stress verlagende effecten van regelmatig mediteren. Het is eigenlijk best logisch, wanneer je het vanuit een wetenschappelijk perspectief bekijkt. In dit moderne tijdperk worden we constant blootgesteld aan stressvolle prikkels. Dit creëert in feite een voortdurende toestand van activatie, waardoor we maar blijven piekeren over allerlei stressoren. Door te mediteren brengen we onze focus doelmatig naar het heden en trainen we een bewuste, niet-veroordelende aandacht. Op die manier wordt de cyclus van het piekeren doorbroken en zijn we beter in staat om kalm te blijven, waardoor ons stressniveau omlaag gaat.

#2. Het vergroot je concentratievermogen

Ik heb ADD, dus het vinden van focus is altijd een enorme uitdaging voor me geweest. Mediteren heeft de uitdaging echter aanzienlijk makkelijker voor me gemaakt. In de basisvormen van meditatie train je jezelf om je aandacht ergens op te richten, zoals op je ademhaling. Elke keer dat je merkt dat je gedachten af beginnen te dwalen, breng je ze rustig weer terug naar je ademhaling. Als je dit regelmatig oefent, wordt je er vanzelf steeds beter in. Na verloop van tijd gaat het je zo makkelijk af dat je er niet eens meer over na hoeft te denken. En als je in staat bent om je zonder moeite op je ademhaling te concentreren, dan kun je je ook op andere dingen focussen. Op je studie, op je werk, op een willekeurige conversatie, op degene met wie je het bed deelt. Op die manier kan mediteren elk aspect van je dagelijks leven verbeteren.

#3. Het maakt je een beter mens

De wetenschap heeft bewezen dat meditatie stress verlaagt en je concentratievermogen vergroot, maar er is meer. Er zijn verschillende studies die aantonen dat regelmatig mediteren de delen van de hersenen activeert die geassocieerd worden met het reguleren van onze emoties, empathie en affectie. Met dat in gedachten zal het je waarschijnlijk niet verrassen als ik zeg dat mensen die meditatietraining hebben ondergaan over het algemeen meer bereid zijn om op anderen te reageren. Het beoefenen van meditatie kan ons daadwerkelijk meer compassie laten voelen. En laten we eerlijk zijn: als we meer medeleven hebben, zijn we betere mensen.  

Wil jij experimenteren met mediteren? Bekijk 5 meditatietechnieken voor beginners!

Recommended Posts